Erdoğan: Gürcistan ile dış ticaret hacmini 5 milyar doların üzerine çıkaracağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan: Gürcistan ile dış ticaret hacmini 5 milyar doların üzerine çıkaracağız
Yayınlama: 16.05.2024
3
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Dost Gürcistan halkının 10 gün sonra idrak edeceği bağımsızlık gününe şimdiden tebrik ediyorum.

Türkiye Gürcistan ilişkilerinin önemli bir sütununu bölgesel işbirliği projeleri oluşturuyor. Tarihi İpek Yolu'nu raylar üzerinden hayata geçiren orta koridorun belkemiği olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun yeniden faaliyete geçmesi için çalışmalarımızı sürdüyoruz. Ulaştırma ve enerji projelerinde çalışma irademizi teyid ettik.

Gürcistan'ın büyük altyapı projelerinde desteğe hazır olduğumuzu sayın Başbakana belirttim. FETÖ ve PKK başta olmak üzere terör örgütleri ve organize suç şebekeleriyle mücadelemizi etkin kılacak adımlar üzerinde durduk. Vatandaşlarımızın huzuruna ve hayatına kastedilen yapılarla bu gayrimeşru yapılarla yurt içi ve yurt dışında mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız.

Sayın Başbakanla görüşmemizde güncel, bölgesel ve küresel meseleleri de ele aldık. Gazze'deki vahşet ve uluslararası toplumun üzerine düşen sorumluluklar hakkındaki değerlendirmelerimizi paylaştık.

Filistin halkının özgürlük mücadelesini tüm insanlığın hukuk zemininde desteklemesi gerekiyor. Dünyanın dört bir yanında devam eden Filistin'e destek eylemlerini çok anlamlı ve kıymetli buluyorum.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda A Milli Futbol Takımımız Gürcistan'la aynı grupta yer alıyor. Takımlarımız Almanya'da karşı karşıya gelecekler. Takımlarımıza şimdiden başarılar diliyorum.”

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze'nin açıklamalarından bazı satır başlıkları ise şöyle:

“Gürcistan Başbakanı olarak ilk defa dost, komşu ülkemizi ziyaret etmekten çok mutluyum. Çok yakın işbirliği yaptığımız, stratejik ortaklığı yaptığımız bir ülke. Bu ortaklığı takdirle karşılıyoruz. Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan'ı ziyaret etmekten çok mutluyum.

İkili ve çok taraflı işbirliği gündemimizi tartıştık. İşbirliği konusunu ele aldık. Bunun yanısıra ilişkileri en üst seviyede tutma konusunu konuştuk. Sayın Cumhurbaşkanı aynı zamanda Gürcistan'ı ziyaret edeceğine söz verdi. Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin Türkiye tarafından desteklenmesi çok önemli.

Gürcistan AB aday ülkesi. Geleceğe yönelik planlarımız bağlamında. Aynı zamanda bölgesel gelişmeleri de ele aldık. Karşı karşıya kaldığımız sınamalara ortak ne yapabiliriz diye konuştuk. Biz Kafkaslar'da ülkelerin barışçıl şekilde beraber yaşamalarını destekliyoruz.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış anlaşması gerçekten çok önemli gelişme. Bu sayede bu iki ülkenin nihayetinde gerçek barış anlaşmasına ulaşacaklarına inanıyoruz. Ukrayna'daki savaşı ele aldık. Bu savaş tabii ki bölgenin barış altyapısına karşı tehdit oluşturuyor.

Türkiye-Azarbaycan-Gürcistan arasındaki işbirliği gerçekten çok önemli. Farklı stratejik projeleri ele aldık. Stratejik ortaklığımızın bu alanda da geliştirilmesi çok önemli. Eğitim, savunma, güvenlikten bahsettik. Her bir işbirliği alanı çok değerli.”

Tekrar sözü alan Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:

“İnşallah aramızdaki dış ticaret hacmini 3,5 milyar dolardan 5 milyar doların üzerine çıkaracağız. Yatırımlar konusunda birçok yatırımcımız, şu anda 300 civarında Gürcistan'da sürekli yatırımlar yapıyorlar. Bütün bunlar Türkiye-Gürcistan ilişkilerinin ne denli güçlü olduğunu gösteriyor.”

 

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.