ENFEKDER Başkanı Köksal: “Bugün HIV artık tedavi edilebilir bir hastalık”

Enfeksiyon Hastalıklarından Korunma ve Savaşım Derneği (ENFEKDER) Başkanı Dr. İftihar Köksal, HIV’in artık tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

ENFEKDER Başkanı Köksal: “Bugün HIV artık tedavi edilebilir bir hastalık”
Yayınlama: 22.11.2023
4
A+
A-

Köksal, Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası'nda, ilaç firması Gilead'ın ev sahipliğinde DADA Sahnesi'nde ''Bugününü Test Et, Yarınını Tanı Kampanyası'' kapsamında düzenlenen etkinlikte konuşmasında, HIV'in bir enfeksiyon hastalığı ve bulaşma yollarının belli olduğunu, toplumun her kesimini etkileyebileceğini vurguladı.

HIV'in sadece cinsel yolla değil, kan ürünleriyle bulaşan vakaları olduğuna işaret eden Köksal, ''Zaman içerisinde baya yol kat edildi, hastalık kabul edildi. Tedavi yoktu ilk başta.'' dedi.

Dr. Köksal, hastalığın tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:

''Büyük bir hızla ilaçlar geliştirildi. Dünyada en hızlı ilaç çalışmaları HIV adına yapılmıştır. En başta ilaçların birbirleriyle birleştirilebileceği bilinmiyor. Virüs o kadar akıllı bir virüs. Derken öyle kombinasyonlar geliştirildi ki tek bir tablet içerisinde bir avuç alınan ilaçlar, yerini tek tablete bıraktı. Bugün HIV artık tedavi edilebilir bir hastalık. Önemli olan şu, tanıyı koyabilmek ve tedaviye erişimi sağlayabilmek. Türkiye açısından bakıldığında tedavi var ama tanıyı koymak önemli.''


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.