Düzeltme – Sabah stratejisi

ABD’de piyasaları rahatlatan istihdam verilerinin ardından küresel risk endeksi de olarak izlenen S&P500 haftayı %1,9 oranında yükselişle tamamladı.

Düzeltme – Sabah stratejisi
Yayınlama: 13.05.2024
0
A+
A-

(Kaynağından düzeltme)

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

ABD'de piyasaları rahatlatan istihdam verilerinin ardından küresel risk endeksi de olarak izlenen S&P500 haftayı %1,9 oranında yükselişle tamamladı. Öte yandan, ECB'den faiz indirim beklentileri ve bilanço sezonunun iyi geçmesi ile Avrupa borsalarında da pozitif bir hava vardı. Almanya DAX endeksindeki yükseliş %4,3 oldu. ABD ve Avrupa vadelileri haftaya ise genel olarak hafif artıda kalmaya çalışarak başlıyor. Öte yandan, Asya'da Çin'in çok uzun vadeli tahvil ihracı haberi izlenirken, MSCI Asya endeksi yatay. Yurtdışında bu haftanın kritik gelişmesi olarak çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyon verisi öne çıkıyor. Yurtiçinde ise TL varlıkları pozitif etkileyen gelişmeler izlenmeye devam edilirken, geçen hafta ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) 274 baz puana iyileşerek pandemi öncesi döneme kadar geriledi. Diğer yandan, Borsa İstanbul'da aynı ölçekte tepki gelmediğini aksine BIST100'de ivme kaybının yaşandığını izliyoruz. Sıkı para politikasının yanında maliye tarafında da sıkılaşma beklentileriyle Borsada -yaşanan yükseliş de düşünüldüğünde -soluklanma isteği gözlenebilir. Teknik görüntü de aşağı yönlü risklerin arttığına işaret ediyor. BIST100'de, bankacılık öncülüğünde kar satışları yaşanabilir. Endeksin güne ise alıcılı bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. Yurt içinde bugün ödemeler dengesi verisi izlenecek.

ABD tarafında, mayıs ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi öncü verisi takip edildi. Buna göre, mayıs ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, 77,2'den 67,4 seviyesine gerileyerek beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti ve böylece son altı ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Detaylara bakıldığında, mayısta cari koşullar alt endeksi 79'dan 68,8 seviyesine, beklentiler alt endeksi ise 76'dan 66,5 seviyesine geriledi. 

Avrupa tarafında, ECB'nin nisan ayı toplantısına ilişkin tutanaklar yayınlandı. Yayınlanan tutanaklarda, Euro Bölgesi'nde enflasyonun önümüzdeki yıl %2'ye gerileme eğiliminde olması nedeniyle üyelerin göre haziran ayında faiz oranlarını düşürebilecekleri sonucuna vardıkları gözlendi.

Yurt içinde ise, TÜİK tarafından mart ayı sanayi üretimi verisi yayınlandı. Sanayi üretimi mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış bazda aylık olarak şubat ayında %2,8 oranında artışın ardından mart ayında %0,3 oranında düşüş kaydetti ve böylece aralıksız üç ay boyunca yükselişin ardından martta daralma yaşandı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise yıllık olarak artış hızı şubat ayındaki %11,2 seviyesinden, mart ayında %4,3 seviyesine yavaşladı.
  
Ayrıca TÜİK tarafından mart ayı iş gücü istatistikleri yayınlandı. Buna göre, arındırılmamış verilere göre işsizlik oranı şubat ayındaki %9,2 seviyesinden mart ayında 0,4 puanlık düşüşle %8,8 seviyesine geriledi ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti, bunun yanında tek haneli seviyelerdeki seyrini aralıksız on birinci aya taşıdı. Detaylara bakıldığında, martta aylık bazda istihdam edilenlerin sayısı 11 bin kişilik sınırlı düşüş sergilerken, işsizlerin sayısı ise 141 bin kişilik azalış kaydettti. Böylece toplam istihdam edilenlerin sayısı mart ayında 32 milyon 252 bin kişi seviyesinde gerçekleşerek rekor seviyelerdeki seyrini sürdürdü. 

Yurt dışında bu hafta veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, piyasaların odak noktasında yarın Fed Başkanı Powell'ın konuşması olacak. Powell'ın konuşmasında, Fed'in gelecek dönem para politikasına ve olası faiz indirimlerine ilişkin yeni sinyaller aranacak. Ayrıca Fed'in para politikasına yön vermesi açısından yakından takip edilecek verilerden, yarın nisan ayı ÜFE verileri ve çarşamba günü ise nisan ayı TÜFE verileri izlenecek. Bunun yanında, perşembe günü üretimin seyrine ilişkin olarak nisan ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edilecek. Öte yandan, çarşamba günü imalat sanayinin gidişatına ilişkin sinyal verecek olan New York Fed Empire State imalat sanayi endeksi mayıs ayı verisi izlenecek. Diğer yandan, çarşamba günü iç talebin seyrine ilişkin sinyal verecek olan perakende satışlar nisan ayı verisi açıklanacak. Ayrıca perşembe günü istihdam piyasası verilerinden, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. Bunun yanında, perşembe günü ABD'de konut piyasası verilerinden, nisan ayı konut başlangıçları ve gelecek döneme ilişkin konut talebinin bir göstergesi olan inşaat izinleri takip edilecek. 
Avrupa tarafında ise, ECB'nin para politikasına yön verecek olan verilerden yarın Almanya'da nisan ayına ilişkin nihai TÜFE verisi ve cuma günü ise Euro Bölgesi'nde nisan ayına ilişkin nihai TÜFE verisi açıklanacak. Bunun yanında, yarın Almanya'da ekonominin seyrine ve gelecek döneme ışık tutacak olan mayıs ayı ZEW cari koşullar ve beklentiler endeksleri açıklanacak. Ayrıca Euro Bölgesi'nde üretimin seyrine ilişkin olarak nisan ayı sanayi üretimi verisi çarşamba günü izlenecek. Bunun yanında, çarşamba günü Euro Bölgesi'nde bu yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyümesi revize verileri açıklanacak. 
Asya tarafında ise, cuma günü Çin'de ekonomik faaliyetin seyrine ilişkin bilgi verecek olan nisan ayı sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit sermaye yatırımları verileri açıklanacak. Ayrıca perşembe günü Japonya'da bu yılın ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyüme öncü verileri takip edilecek. 

Yurt içinde ise, bugün mart ayı ticaret satış hacmi ve ciro endeksleri ile ödemeler dengesi verisi, çarşamba günü nisan ayı Merkezi Yönetim bütçe dengesi verisi, perşembe günü nisan ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi ve mart ayı özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu istatistikleri ve cuma günü ise nisan ayı konut satışları verileri ve mart ayı konut fiyat endeksi ile kısa vadeli dış borç istatistikleri takip edilecek. Cuma günü ayrıca TCMB tarafından mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlanacak.

Tüketim harcamalarına dair izlediğimiz perakende satış hacminin aylık bazda artış hızı şubat ayında %2,7'den %3,5 seviyesine yükselmişti ve böylece Mart 2023'ten bu yana en güçlü artışı kaydetmekle birlikte aralıksız yükselişini altıncı aya taşıyarak iç talepte hızlanmaya işaret etmişti. Perakende satış hacminin yıllık artış hızı ise ocak ayındaki %13,7'den şubat ayında %25,1 seviyesine yükselmişti ve böylece Temmuz 2023'ten bu yana en güçlü seviyede kaydedilmişti. 
Aylık bazda şubat ayında dış ticaret açığındaki kısmi artış ve net hizmet gelirlerindeki kısmi azalışın (özellikle net seyahat gelirlerindeki azalışın) etkisiyle aylık cari denge 3,27 milyar USD ile beklentilerin (3,70 milyar USD) hafif altında açık vermişi, ocakta ise 2,52 milyar USD açık vermişti. 12 aylık kümülatif verilere göre cari açık ise, ocak ayındaki 37,6 milyar USD'den şubat ayı itibarıyla 31,8 milyar USD seviyesine iyileşmişti. Böylece 12 aylık kümülatif bazda cari işlemler açığı Mayıs 2023'te 60,1 milyar USD'ye ulaşmasının ardından 9 aylık dönemin sonunda Şubat 2024 itibarıyla 28,3 milyar USD'lik iyileşme kaydetmişti. Özellikle, 12 aylık kümülatif bazda cari açıktaki belirgin iyileşmede, geçen yılın ocak ve şubat aylarındaki rekor seviyelerde gerçekleşen aylık 10,4 milyar USD'lik ve 9 milyar USD'lik cari açığın hesaplama dışı kalmasının (baz etkisi) kaynaklı olduğu gözlenmişti. 12 aylık kümülatif cari denge/GSYH oranı ise, Mayıs 2023'te %5,9 seviyesine ulaşmasının ardından Şubat 2024 itibarıyla %2,8 seviyesine iyileşmişti, ocak ayında ise %3,4 seviyesinde gerçekleşmişti (2023 yılı GSYH verisi alındı). 
Bütçe dengesi, aylık bazda martta 209 milyar TL seviyesinde belirgin açık vermişti, şubatta 153,8 milyar TL ve ocak ayında ise 150,7 milyar TL seviyesinde belirgin açık vermişti. Böylece yılın ilk üç ayında bütçe toplam 513,5 milyar TL seviyesinde açık vermişti. 12 aylık kümülatif bütçe açığı ise, şubat ayındaki 1,48 trilyon TL'den mart ayında 1,64 trilyon TL'ye yükselirken, bütçe açığı/GSYH oranı da %5,6 seviyesinden %6,2 seviyesine yükselmişti. (2023 yılı GSYH verisi alındı).
Toplam konut satışları, aylık bazda şubatta %16,9 oranında artışın ardından martta %12,2 oranında artış kaydederek 105.394 adet seviyesinde gerçekleşmişti ve böylece son üç ayın en yüksek seviyesinde kaydedilmişti, bunun yanında yıllık bazda (bir önceki yılın aynı ayına göre) ise %0,1 oranında sınırlı düşüş sergileyerek yataya yakın seyretmişti.
Şubat ayı konut fiyat endeksinin aylık artış hızı şubatta %2,30'dan %2,18 seviyesine kısmi yavaşlarken, yıllık artış hızı ise %68'den %58,3 seviyesine gerileyerek 2022 yılının Eylül ayında ulaştığı rekor seviye olan %189,1 seviyesinden düşüşünü sürdürmüştü ve Kasım 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedilmişti. Konut fiyatları reel olarak ise yıllık %5,1 oranında gerilemişti ve böylece konut fiyatlarında yıllık artış Aralık 2019'dan bu yana ilk kez yıllık enflasyonun altında kalmıştı.

Şirket haberleri

Enka İnşaat (ENKAI, Pozitif): Enka İnşaat 1Ç2024 ana ortaklık net dönem karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %23 oranında artarak 4.692mn TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2024'te 18.225mn TL gerçekleşerek yıllık bazda %4,2 oranında artış kaydederken, brüt kar geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %26,6 artarak 4.324mn TL olarak gerçekleşmiştir. Brüt kar marjı ise böylelikle %23,7 olmuştur. (1Ç2023 kar marjı: %19,5) Faaliyet giderleri %55,5 oranında yükselerek 2.201mn TL'ye çıkan Şirket'in faaliyet karı ise %6,6 oranında artarak 2.387mn TL olarak gerçekleşmiştir. Yatırım faaliyetlerinden 3.634mn TL net gelir kaydeden Şirket (1Ç2023: 2.446mn TL net gelir) Şirket'in net finansman geliri 200mn TL olarak gerçekleşmiştir. 155mn TL'lik parasal kayıp ve 1.222mn TL'lik vergi gideri sonrasında Şirket'in yılın ilk çeyreğindeki ana ortaklık net dönem karı 4.692mn TL olmuştur.

Halkbank (HALKB, Nötr): Halkbank'ın 2024 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı çeyreksel bazda %134, yıllık bazda %13,2 oranında artarak 4.818mn TL'ye çıkmıştır. Bizim beklentimiz 4.010mn TL net dönem karı iken, piyasa beklentisi 4.168mn TL net dönem karı idi. Vergi gelirinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi tahminimizdeki sapmada ana etmen olmuştur.

İş Bankası (ISCTR, Nötr): İş Bankası'nın 2024 yılının ilk çeyreğindeki net dönem karı çeyreksel bazda %30,5 oranında azalarak 14.048mn TL'ye gerilemiş ancak hem bizim beklentimiz olan 9.404mn TL ve piyasa beklentisi olan 10.724mn TL'nin üzerinde gerçekleşmiştir. Diğer faaliyet gelirlerinin beklentimizin üzerinde gerçekleşmesi tahminimizdeki sapmada etkili olmuştur. Öte yandan, Banka'nın karı yıllık olarak %8,9 oranında artış göstermiştir. 

Otokar (OTKAR, Negatif): Otokar 2024 yılının ilk çeyreğinde 417,3mn TL net dönem zararı kaydetmiştir. Geçen yılın aynı dönemindeki net dönem zararı 679mn TL idi. Şirket'in satış gelirleri 1Ç2024'te 4.896mn TL gerçekleşerek yıllık bazda %11,8 oranında artış kaydederken (Satış adedi %4 azalarak 992 adet olmuştur), brüt kar 613,4mn TL olarak (Brüt kar marjı %12,5) gerçekleşmiştir. Geçen yılın ilk çeyreğinde 89,7mn TL brüt zarar yazılmıştı. Faaliyet giderleri ise %39,3 oranında yükselerek 1.493mn TL'ye çıkan Şirket'in diğer faaliyetlerden net geliri 520,5mn TL (1Ç2023: 286,3mn TL) olmuştur. Öte yandan, Otokar bu çeyrekte 590,4mn TL negatif FAVÖK kaydetmiştir. Geçen yılın ilk çeyreğindeki negatif FAVÖK 855mn TL idi. Şirket'in net finansal giderleri yıllık bazda %81,3 oranında artarak 1Ç2024'te 1.095mn TL'ye çıkarken, net parasal kazancı %34,4 oranında düşerek 838,5mn TL olarak gerçekleşmiştir. 215mn TL'lik vergi geliri sonrasında Şirket'in yılın ilk çeyreğindeki net dönem zararı 417,3mn TL olmuştur. Ek olarak, Üretim adetinin %43,5 oranında artarak 1.250 adete çıktığı 2024 yılı ilk üç aylık dönemde kapasite kullanım oranı %52 olarak gerçekleşmiştir. (2023 ilk çeyrek: %36)

Tüpraş (TUPRS, Sınırlı Pozitif): Şirket'in Stratejik Dönüşüm Planı'nda paylaşılan Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF-Sustainable Aviation Fuel) üretimi hedefi doğrultusunda İzmir Rafinerisinde planlanan yatırıma yönelik detay mühendislik çalışmalarının devam ettiği, gelecek yıl sonuna kadar nihai yatırım değerlendirmesinin tamamlanacağı ve takiben yatırıma başlanacağı açıklanmıştır. Bununla beraber, üretim aşamasına geçildiğinde hammadde tedarikini güvenilir kılma amacıyla, ikinci nesil bitkisel ve hayvansal atık hammaddelerin teminine yönelik yürütülen çalışmaları kapsamında Tiryaki Agro Gıda San.ve Tic. A.Ş. ile Tüpraş ve Tüpraş Trading Ltd. arasında hammadde ticaret ve tedarik sözleşmeleri imzalanmıştır. Yapılan anlaşmalar çerçevesinde, 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle Tüpraş Trading Ltd. tarafından atık hammaddelerin ticaretine başlanacak olup, 1 Ocak 2029'dan itibaren 10 yıl süre ile Şirket'in yıllık 450 bin ton olarak öngörülen bitkisel ve hayvansal atık hammadde ihtiyacının asgari 300 bin tonluk kısmının tedariki, Tiryaki Agro ve/veya iştiraklerinden sağlanacaktır. Sözleşme uyarınca üretim amaçlı sağlanacak hammadde için Tüpraş tarafından Tiryaki Agro'ya yapılacak ödemenin fiyatı, ilgili tarihteki Kuzey Avrupa hammadde fiyat endeksleri ile Kuzey Avrupa SAF fiyat endekslerine bağlı metodoloji ile belirlenecektir. Sözleşmede ayrıca karşılıklı alım ve satım taahhütleri ve bunlara bağlı cezalar, SAF tesis yatırımının yapılmaması durumunda fesih, ham madde türlerine ilişkin sertifika ve kalite standartlarına ilişkin hak ve yükümlülükler bulunmaktadır.

Ahlatçı Doğalgaz (AHGAZ; Nötr): Şirketin daha önce yapmış olduğu açıklamasında özetle; şirketin %51, şirketin bağlı ortaklığı Enerya Enerji'nin %49 oranında pay sahibi olduğu A Doğal Gaz ve Elektrik A.Ş.'nin EPDK tarafından gerçekleştirilen, “Armagaz'ın Dağıtım Şebekesinin Satış İhalesi” konulu ihaleye katıldığı, açık artırma turunda en yüksek teklifi vererek ihalede 1. olduğu ve ihale bedelinin KDV hariç 1.910mn TL olduğu hususları duyurulmuştu. Armagaz'ın dağıtım şebekesinin devrinin yapılması ve ilgili mevzuat ve şartname hükümleri çerçevesinde 30 yıl süreyle Dağıtım Lisansı verilmesinin uygun bulunduğu hususu şirkete bildirilmiştir.

Aksa Enerji (AKSEN, Nötr): Şirket Yönetim Kurulu tarafından, pay başına brüt 1,30 TL (net 1,17 TL) temettü dağıtma kararı aldığı belirtildi. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %3,2 olarak hesaplanmaktadır.

Batıçim (BTCIM, Sınırlı Pozitif): Şirketin yönetim kurulu tarafından, İzmir Aliağa bölgesinde, yıllık asgari 2mn ton çimento üretim kapasiteli öğütme ve paketleme tesisi kurulumu için gerekli çalışmalara başlanmasına ve bu kapsamda ÇED izinleri dahil olmak üzere gerekli tüm izin süreçlerinin tamamlanması konusunda İcra Kuruluna yetki verilmesine karar verilmiştir.

Enerya Enerji (ENERY, Nötr): Şirketin daha önce yapmış olduğu açıklamasında özetle; şirketin %49, şirketin hakim ortağı Ahlatcı Doğal Gaz'ın %51 oranında pay sahibi olduğu A Doğal Gaz ve Elektrik A.Ş.'nin EPDK tarafından “Çordaş'ın Dağıtım Şebekesinin Satış İhalesi” konulu ihaleye katıldığı, açık artırma turunda en yüksek teklifi vererek ihalede 1. olduğu ve ihale bedelinin KDV hariç 1.480mn TL olduğu hususları duyurulmuştu. Çordaş'ın dağıtım şebekesinin devrinin yapılması ve ilgili mevzuat ve şartname hükümleri çerçevesinde 30 yıl süreyle Dağıtım Lisansı verilmesinin uygun bulunduğu hususu şirkete bildirilmiştir.

İş GYO (ISGYO, Sınırlı Nehatif): Şirket enflasyon muhasebesine tabi tutulmamış bazı finansal kalemlerini açıklamıştır. Buna göre, yılın ilk çeyreğinde 324,3mn TL net dönem zararı yazılmıştır. Geçen yılın ilk çeyreğindeki 13,1mn TL net dönem karı açıklanmıştı.

Şişe Cam (SISE, Nötr): Şirket, enflasyon muhasebesine tabi tutulmamış bazı finansal kalemlerini açıklamıştır. Buna göre, Şirket'in 1Ç2024 dönemi net dönem karı 3.851mn TL olarak gerçekleşmiştir. Önceki dönem karı 2.736mn TL idi.

Vakıfbank (VAKBN, Sınırlı Pozitif): Vakıfbank, 22 ülkeden 48 bankanın katılımıyla 361mn USD ve 513mn EUR olmak üzere iki dilimden oluşan toplam 915mn USD karşılığı sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisi temin etti. 367 gün vadeli kredinin toplam maliyeti USD kısmı için SOFR +%2,50 ve EUR kısmı için Euribor +%2,25 olarak gerçekleşmiştir. 

Diğer şirket haberleri

Aksigorta (AKGRT): Şirket'in 2024 Nisan ayındaki genel toplam prim üretimi geçen yılın aynı ayına göre %59 oranında artarak 2.856mn TL'ye yükselmiştir. Kara araçları sorumluluk hariç toplam üretim ise aynı dönemler itibarıyla %81 artarak 2.370mn TL olmuştur. Nisan ayı prim üretimi ile birlikte Ocak – Nisan dönemi toplam prim üretimi yıllık %78 oranında artarak 12.407mn TL'ye çıkmıştır.

Bor Şeker (BORSK): Şirket, günlük 3.600 ton pancar işleme kapasitesine sahip olan mevcut ekstraksiyon ünitesini, 10.000 ton/gün kapasiteli, son teknolojiye sahip yeni bir ekstraksiyon ünitesi ile güncellemiştir. Toplam proje maliyeti 12mn EUR olan bu yeni tesisin tedarik ve montaj işlemleri tamamlanmış, soğuk ve mekanik denemelere başlanmıştır. Yatırım sonucu 2024/2025 üretim sezonunda günlük 10.000 ton pancar işlenmesi planlanmaktadır.

Dofer Yapı (DOFER): Şirket Yönetim Kurulu tarafından, pay başına brüt 0,63 TL (net 0,57 TL) temettü dağıtma kararı aldığı belirtildi. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,4 olarak hesaplanmaktadır.

Logo Yazılım (LOGO): Şirket Yönetim Kurulu tarafından, pay başına brüt 4 TL (net 3,6 TL) temettü dağıtma kararı aldığı belirtildi. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %4,3 olarak hesaplanmaktadır.

Orge Enerji Elektrik (ORGE): Şirket'in, Kocaeli'nde inşa edilecek Metal Oksit Çatı Güneş Enerji Santrali Projesi'nin kurulum işlerine yönelik olarak verdiği 148bin USD + KDV tutarındaki teklife ilişkin İşveren Metal Oksit Kimya San. A.Ş. ile sözleşme imza süreci tamamlanmıştır. İşin 90 günde bitirilmesinin planlandığı açıklanmıştır.

Tureks Turunç Madencilik (MARBL): Şirketin, Gerilim Yenilenebilir Enerji ile yürüttüğü merkez fabrikasının çatısına 1.989,9 kWp 'lik Çatı Üzeri GES kurulumu tamamlanmış olup elektrik üretimine başlanılmıştır. Üretim maliyeti üzerine olumlu etki yapması beklenmektedir. Bunun yanında Afyonkarahisar ili Dinar İlçesi Sütlaç köyünde bulunan arazide 4.712,4 kWp'lik arazi üzeri güneş enerji santrali kurulumu son aşamaya gelmiş olup ay sonu itibariyle devreye alınması planlanmaktadır.

Ziraat GYO (ZRGYO): Şirket Yönetim Kurulu tarafından, pay başına brüt 0,04 TL (net 0,04 TL) temettü dağıtma kararı aldığı belirtildi. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %0,6 olarak hesaplanmaktadır.

Kaynak Ziraat Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.