Dr. Hüsnü Pullukçu: “Yaklaşık 36 bin civarında HIV pozitif kişi var”

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Dr. Hüsnü Pullukçu, yaklaşık 36 bin civarında HIV pozitif kişi bulunduğunu söyledi.

Dr. Hüsnü Pullukçu: “Yaklaşık 36 bin civarında HIV pozitif kişi var”
Yayınlama: 22.11.2023
5
A+
A-

Pullukçu, Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası'nda, ilaç firması Gilead'ın ev sahipliğinde DADA Sahnesi'nde ''Bugününü Test Et, Yarınını Tanı Kampanyası'' kapsamında düzenlenen etkinlikte konuştu.

Seslerini duyurmaya ve hastalığın önüne geçmeye çalıştıklarını aktaran Dr. Pullukçu, ''Şimdiki duruma bakılacak olursa yaklaşık 36 bin civarında HIV pozitif kişi var. Fakat biz bunun yaklaşık iki üç katı kadar hasta olduğunu düşünüyoruz. Bu kişileri bulup, onlara tedavi vermemiz gerekiyor. Çünkü yeni ilaçlarla bu hastalığı tamamen bastırabiliyoruz. Bu hastalığı, virüsü baskılayarak, cinsel yolla bulaşmasını, anneden bebeğe geçmesini de engellemiş oluyoruz.'' dedi.

Pullukçu, HIV ile enfekte olan birisinin beklenen ömrünün 60 yıl olduğunu belirterek, ''Bunlar hep yeni ve kuvvetli tedavilerimiz sayesinde olağan şeyler. Unutmayınız, gündelik hiçbir şeyle, sarılmakla, öpmekle, koklaşmakla, aynı çatal bıçağı kullanmakla bulaşmıyor, cinsel yolla bulaşma oluyor.'' ifadesini kullandı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.