Dolar endeksindeki değer kaybı devam ediyor

Dün Euro Bölgesi’nde sabah saatlerinde Almanya’dan gelen aylık bazda sanayi üretimi %0.2 azalırken, Sentix tüketici güven endeksi ise -24.0 puanlık beklentiye karşı beklentilerin üzerinde -21.9 puan olarak gerçekleşti.

Dolar endeksindeki değer kaybı devam ediyor
Yayınlama: 10.10.2023
4
A+
A-

Türkiye

 

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi.

Bugün yurtiçinde sanayi üretimi ve işsizlik oranı verileri açıklanacak.

 

Euro Bölgesi

 

Dün Euro Bölgesi’nde sabah saatlerinde Almanya’dan gelen aylık bazda sanayi üretimi %0.2 azalırken, Sentix tüketici güven endeksi ise -24.0 puanlık beklentiye karşı beklentilerin üzerinde -21.9 puan olarak gerçekleşti. Dolar endeksindeki düşüşe paralel Eur/Usd paritesinde yükseliş devam etti. Küresel borsalar savaş gerginliğini çabuk atlatırken tahvil faizlerindeki geri çekilmeye paralel yükseliş gösterirken Dax’ta bu pozitiflikten etkilendi.

 

Bugün Euro Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’nin konuşması takip edilecek.

 

ABD

 

Dün ABD’de Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson yaptığı açıklamalarda Fed’in ekonomiyi yeterince sıkılaştırmama riskini, politikanın çok kısıtlayıcı olması riskine karşı dengelenmesi gereken bir süreçten geçtiklerini belirtirken, ekonominin beklenenden daha hızlı büyüdüğünü ve Fed'in politika faizini Aralık ayında tekrar artırabileceğini gösterdiğini ifade etti. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, uzun vadeli ABD Hazine getirilerindeki son artış ve daha genel olarak daha sıkı finansal koşulların, Fed’in faiz oranlarını daha da artırmasına daha az ihtiyaç duyulabileceği anlamına gelebileceğini kaydetti. Piyasalar haftaya jeopolitik gerginlikle başlarken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin sert bir şekilde %4.67 seviyesine doğru hızla geri çekilmesi küresel borsalarda satış getirirken dolar endeksinin de gerilemesini destekleyen unsur oldu.

 

Bugün ABD’de toptan satış envanterlerinin aylık bazda %0.1 azalacağı tahmin ediliyor. Fed üyelerinden Waller ve Kashkari’nin konuşmaları izlenecek. Ancak bu hafta gözler tamamen ABD’den açıklanacak enflasyon verisine çevrilmiş durumda.

Kaynak Gedik Yatırım


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.