Dolar endeksinde sakin seyir sürüyor, ABD verileri önemli

Dün Türkiye’de Eylül ayına ait bütçe açığı 512.6 milyar TL olarak gerçekleşti.

Dolar endeksinde sakin seyir sürüyor, ABD verileri önemli
Yayınlama: 17.10.2023
1
A+
A-

Türkiye

Dün Türkiye’de Eylül ayına ait bütçe açığı 512.6 milyar TL olarak gerçekleşti.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin.

Euro Bölgesi

Dün Euro Bölgesi’nde ticaret dengesi beklentilerin üzerinde 11.9 trilyon euro olarak açıklandı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) baş ekonomisti Philip Lane, ECB'nin enflasyonun % 2'lik hedefine döndüğünden emin olabilmesi için ücret anlaşmalarının yeni yılda nasıl şekilleneceğine ve son dönemde artan petrol fiyatlarında yeni bir arz sorunu ortaya çıkarıp çıkarmayacağına bakacağını söyledi. Dün dolar endeksinde yaşanan düşüş sonrası Eur/Usd paritesinde yükseliş yaşanırken, Dax başta olmak üzere Avrupa borsaları ise haftaya alıcılı başladı.

Bugün Euro Bölgesi’nde Zew ekonomik güven endeksinin -7.7 puan açıklanması beklenirken, Almanya’da Zew ekonomik güven endeksinin -9.1 puan geleceği öngörülmekte.

ABD

Dün ABD’de New York imalat endeksi -6.4 puanlık beklentiye karşılık -4.6 puan ile beklentilerin üzerinde açıklandı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen yaptığı açıklamada ABD'de yüksek faizin kalıcı olabileceğini ve ABD ekonomisinin şimdilik güçlü istihdam ve tüketimle desteklenerek büyümesinin iyi olduğunu söyledi.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker faizlerin daha fazla artırılmaması gerektiğini ve Fed’in bir süre beklemeye geçmesinin etkilerin görülmesi için en önemli adım olduğunu vurguladı. Dolar endeksi gelende açıklamalarının etkisiyle haftanın ilk işlem gününü satıcılı tamamlarken ABD borsaları günü bilançolara dair pozitif beklentilerle alıcılı tamamladı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise yükselişini sürdürdü ve dünü %4.70’ten kapatırken bu sabah işlemler %4.73’ten geçiyor. Piyasalarda hala faiz baskısının ön planda olduğunu görüyoruz.

Bugün ABD’de tüketim tarafında önemli verilerden olan perakende satışların aylık bazda %0.3 açıklanması beklenirken, çekirdek perakende satışların ise aylık bazda %0.2 geleceği öngörülmekte. Sanayi üretiminin aylık bazda %0.0 gelmesi beklenirken, kapasite kullanım oranının %79.6 geleceği tahmin edilmekte. NAHB konut piyasası endeksinde beklenti ise 44 puan olacağı şeklinde. Fed üyelerinden Bowman ve Willams’ın da konuşmaları takip edilecek.

Kaynak: Gedik Yatırım


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.