Diyet sürecinde sıklıkla yapılan hatalar

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, diyet sırasında yapılan hataları anlattı.

Diyet sürecinde sıklıkla yapılan hatalar
Yayınlama: 23.10.2023
25
A+
A-

Sanılanın aksine akşam yemeğini atlamanın sağlıklı kilo vermeye bir katkısının olmadığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, akşam yemeğinin es geçmenin sağlıklı bir tercih olmadığını ve yapılması gerekenin akşam yemeğini geç saatlere bırakmamak olduğunu ifade etti.

Örnek, diyetin kişiye özel olması gerektiğini vurgulayarak, “Kişinin klinik durumuna, yaşam tarzına, fiziksel aktivite sıklığına bağlı olarak farklılık göstermesi gerekir dolayısıyla bu değişkenlerin uzman bir diyetisyen tarafından değerlendirilmesi sağlık açısından çok önemlidir.” dedi.

Uzun süre sebze ve meyve suları ile beslenmenin, tek tip beslenme olarak değerlendirildiğine değinen Örnek, “Bu beslenme türünde pek çok vitamin ve mineral alımı gerçekleşiyor olsa da protein ve yağ alımı olması gerekenin çok altında kalacağı için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.” şeklinde konuştu.

Örnek, suya eklenen tarçın veya limonun yağ yakıcı etkisinin olmadığını bildirdi.

Kişinin özel bir sağlık durumu yoksa günlük enerji ihtiyacının ortalama yüzde 40-50’sini karbonhidratlardan sağladığını kaydeden Örnek, “Burada önemli olan nokta, alınan karbonhidratın çeşididir. Tam tahıllı ekmek, meyveler, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri ve kabuklu/lifli tahıllar vücudumuza gerekli olan kompleks karbonhidratları içerir ve kişinin istisnai bir sağlık durumu yoksa bu sayılanların tüketilmesi tavsiye edilir.” ifadelerini kullandı.

Örnek, uzman tarafından kişiye özellikle kısıtlanmadığı sürece hayvansal ürünlerin yağsız olanlarını tüketmenin gereksiz bir tercih olduğunu anlatarak, “Çünkü düşünülenin aksine vücudumuzun bir miktar doymuş yağa da ihtiyacı vardır.” diye konuştu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.