DEVA Partili Ekmen: Çorum’da maden işçisi zulmüne dur deyin

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Çorum’un Dodurga ilçesinde ODAŞ Grubuna bağlı Yel Enerji şirketinin çalıştırdığı maden işçilerinin sorunlarını gündeme getirdi.

DEVA Partili Ekmen: Çorum’da maden işçisi zulmüne dur deyin
Yayınlama: 15.05.2024
3
A+
A-

Milletvekili Ekmen, işçilerin sorunlarını şöyle dile getirdi:

“25 Ağustos 2017 tarihinde Türkiye Kömür İşletmeleri bünyesindeki Alpagut Dodurga Linyitleri, imzalanan Rödovans sözleşmesi ile ODAŞ Grubuna bağlı Yel Enerji Elektrik Üretim A.Ş. bünyesine dahil edilerek kömür madenini işletmeye başlamıştır. Fakat bugün gelinen nokta itibariyle işçiler büyük bir haksızlıkla karşı karşıya kalmıştır. Önce yaşanan sorunu, sonra da nedenini açıklamak istiyorum. Yaklaşık 84 işçi 6 ay süreyle ücretsiz izne gönderilmeye çalışılmaktadır.”

Ekmen, sorunun kaynağını ve olayların gelişimi şöyle özetledi:

“Oradaki sorunun temel nedeni, buradaki işçilerimizin anayasal bir hak olan, ulusal ve uluslararası metinlerde kesin olarak tanınmış, tartışmasız bir hak olan sendikalaşma hakkını kullanma istekleriyle ilgilidir. Bu arkadaşlar Aralık 2023’te DİSK’e bağlı dev maden sendikasına üye olmuşlar. Daha sonra üye olmaları engellenmeye çalışılmıştır. İşçi direnç göstererek, ısrar ederek üye olduktan sonra bu kez yetkisiz bir mahkemede yersiz bir dava açılmıştır. Niçin yetkisiz mahkemede açılıyor? Çünkü yetki tartışmasıyla zaman kazanılmaya çalışılıyor. Bütün buna rağmen mahkeme süreci tamamlanmış ve sonrasında işçiler istifaya zorlanmıştır. İş sağlığı güvencesiyle ilgili olarak bir takım baskı politikalarına maruz bırakılmıştır. Ama buna rağmen işçiler geri adım atmayınca şimdi sendika üyesi olan 88 işçinin 84'ü ücretsiz izne çıkartılmaktadır. İlginçtir ki, sendika üyesi olmayan işçiler için böyle bir tasarrufları olmamıştır. Bunların bir kısmı da Fethiye'deki başka bir inşaata gönderilmeye çalışılmaktadır.”

“Bu açıkça bir Anayasa ihlâlidir.” diyen Ekmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat Işık Han'a seslendi:

“Çorum’un Dodurga ilçesi Alpagut köyünde yeraltı kömür işletmesi çalıştırmakta olan Yel Enerji şirketinin sendikal hakka karşı yürüttüğü bu baskı politikasını Bakanlık olarak lütfen yakından inceleyiniz. Bugün maden işçilerinin hangi şartlarda ve hangi zorluklarda çalıştığını en son yaşanan İliç Maden Kazasında gördük ve anlıyoruz. Bu kadar zor şartlarda çalışan işçilerin mağdur edilmesi kabul edilemez.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.