DEVA Partili Dalgın, TBMM Genel Kurulu’nda 2024 bütçesini değerlendirdi

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada 2024 bütçesini değerlendirdi.

DEVA Partili Dalgın, TBMM Genel Kurulu’nda 2024 bütçesini değerlendirdi
Yayınlama: 21.12.2023
2
A+
A-

Dalgın, konuşmasına bütçedeki vergi artışlarına değinerek başladı:

“Hükümet her Allah’ın günü bizden 20 milyar lira vergi istiyor. Uyanık olduğumuz her saat 1 milyar lira para versek yine paçayı kurtaramıyoruz. Üstelik, vergilerde 2023’e göre yüzde 73,5’lik bir artış var. Siz, gelirinizde yüzde 73,5 artış bekliyor musunuz? İnşallah bekliyorsunuzdur. Çünkü Sayın Hazine ve Maliye Bakanı sizden alacağını bu oranda artıracak! Üstelik hükümet her Allah’ın günü 30 milyar lira para harcamak istiyor. Peki vergilerimiz karşılığında satın aldığımız kamu hizmetinden memnun muyuz? Millî Eğitim Bakanlığı’nın okullarından Sağlık Bakanlığı’nın hastanelerinden, musluktan akan sudan memnun muyuz? Yoksa hem vergi veriyor hem bu hizmetlere ilave ücret mi ödüyoruz? Unutmayalım: Devletin parası yoktur, toplanan para da harcanan para da sizin, benim, tüm milletimizin parasıdır.”

“Bu bütçe bir enflasyon bütçesidir”

Enflasyon hedefleri ve maaş zamlarını değerlendiren Dalgın, “Merkez Bankası Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu. TÜİK ise ilişkili kuruluşu. Yalnız Merkez Bankası Başkanı enflasyonu TÜİK ile değil apartman görevlisi Sadık Abi ile istişare ediyor. Çok şaşırmamak lazım, zira Sn. Cumhurbaşkanı da hain 15 Temmuz darbe girişimini eniştesinden öğrenmişti. Böyle ilginç bir kurumsal mimarimiz var. 2024 enflasyon tahmini yüzde 36. Maaş zamlarını da bu seviyede yapmak isteyenler var. Bunun ciddiyetini görmek için bu seneki performansı hatırlayalım: 26 Ocak Enflasyon Raporunda hedef yüzde 22. 4 Mayıs’ta yine yüzde 22. Ne de olsa 10 güne seçim var. 27 Temmuz’da hedef yüzde 58’e çıkıyor. 2 Kasım’da da yüzde 65 olarak güncelleniyor. Altı ayda üç kat artış karşısında bize de maşallah demek düşüyor!” ifadelerini kullandı.

“Bu bütçe bir borç bütçesidir”

Dalgın, konuşmasının devamında artan kamu borcuna dikkat çekti:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi başladığında kamunun brüt toplam borç stoku 1 trilyon liraydı. Aradan 6 sene geçmeden bu sayı 6 trilyonun üstüne çıktı! Cumhuriyetimizin kurulduğu 1923’den Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin başladığı 2018’e kadar 65 tane hükümet gelmiş geçmiş. Maaş ödemiş, okul açmış, veremle savaşmış, iki tane boğaz köprüsü inşa etmiş, Atatürk barajını dikmiş, Avrasya tünelini açmış, duble yolları yapmış… Neticede 1 birim borç yapmış. Cumhurbaşkanlığı kabinesi bunu almış, 6 sene geçmeden borcu 6’ya katlamış. Siz ne yaptınız arkadaşlar!”

2024 bütçesindeki faiz ödemelerine değinen Dalgın “Karşımızda 1,25 trilyon liralık faiz ödemesi var. Trilyonu hatırlayalım: milyon tane milyon. Yani 12 tane sıfır! Şimdi böyle milyar, trilyon deyince anlaşılmıyor: Donanmamızın amiral gemisi TCG Anadolu gurur kaynağımız. Maliyeti 650 milyon avro. Yani 20 milyar lira. Hükümet haftada bir TCG Anadolu’yu çöpe atacağım diyor. Bu senenin toplam tarım desteği 92 milyar lira. Sanayi desteği 82 milyar lira. Hükümet çiftçiye bir senede vereceğim desteği, sanayiciye bir senede vereceğim desteği, faizcilere bir aydan kısa sürede vermek istiyorum diyor! Bir türlü bulunamayan faiz lobisi nihayet ortaya çıktı: bütçenin tam göbeğindeymiş!” diye konuştu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.