Dalgın: “12. Kalkınma Planı’nda orta direğin adı yok”

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Burak Dalgın, TBMM Genel Kurulunda 12. Kalkınma Planını değerlendirdi.

Dalgın: “12. Kalkınma Planı’nda orta direğin adı yok”
Yayınlama: 31.10.2023
1
A+
A-

12. Kalkınma Planı görüşmelerinde, TBMM Genel Kurulu’nda söz alan DEVA Partili Milletvekili Burak Dalgın, planın slogandan öteye gidemeyeceğini savundu. Dalgın, “Kalkınma hedeflerimize ulaşabilmek için imkanları, fırsatları ve hürriyetleri baskılanan orta direği yeniden ayağa kaldırmamız gerekiyor. Kalkınmanın da demokrasinin de hukuk devletinin de mihenk taşı orta direktir; 12. Kalkınma Planı’nda orta direğin adı yok” ifadelerini kullandı.

Konuşmasına durum tespiti ile başlayan Dalgın, “Doğduğumda Türkiye dünyanın 18’inci büyük ekonomisiydi. Bugün 19’uncuyuz. İlkokula başladığımda kişi başına milli gelirimiz Güney Kore ile aynıydı. Bugün, onlar bizim dört katımız. Oğlum doğduğunda Polonya ile aynı kişi başına millî gelire sahiptik. Bugün oğlum liseye gidiyor, Polonya ise bizi ikiye katladı. Bugün ortanca vatandaşımız 33 yaşında. Bu süre zarfında internetten cep telefonuna, Google’dan Twitter’a, yapay zekadan blok zincire kadar hayatımızın her alanı değişti. Ülke olarak sanayi devrimini ıskaladık, bir imparatorluk kaybettik. Bugün bilgi devrimini yakalamak için ne yaptığımız meçhul.  Dünya nüfusundaki payımız yüzde 1, ekonomisindeki payımız yüzde 1, ticaretindeki payımız yüzde 1. Eğri oturalım doğru konuşalım, ülkemiz bir ‘vasatistan’ haline gelmiş durumda. Buradan gelişmiş ülkeleri takip ederek çıkamayız. Bir kabiliyet sıçraması yapmaya mecburuz.” şeklinde konuştu.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.