Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Rehinelerle ilgili görüşmeler sürüyor”

SÜMEYYE YALÇIN- 21.11.2023 – HİBYA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile ortak basın toplantısında konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Rehinelerle ilgili görüşmeler sürüyor”
Yayınlama: 21.11.2023
0
A+
A-

Erdoğan'ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“2020 yılındaki ziyaretimin ardından dost ve kardeş Cezayir'de yeniden bulunmaktan büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen hüsnükabul dolayısıyla aziz kardeşime bir kez daha teşekkür ediyorum.

İlişkilerimizde son 3 yılda yaşanan temas ve istişarelerin güzel neticelerini hep birlikte almaya devam ediyoruz. Biliyorsunuz Cezayir ziyaretim sırasında sayın Tebbun'la Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin kuruluşuna karar vermiştik.

Konseyimizin ilk toplantısını da geçtiğimiz sene Ankara'da yapmıştık. Bugün değerli kardeşimle birlikte Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyimizin ikinci toplantısına başkanlık ettik.

Verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Münasebetlerimizi derinleştirmek adına atılacak adımlar adına fikir teatisinde bulunduk. Bu çerçevede hayata geçirilecek projelerin de yakından takipçisi olacağız.

Konseyimizin adını stratejik tanımlamasını eklemek suretiyle Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi olarak yeniden belirledik. Bu karar, ilişkilerimizin ulaştığı seviyenin ve beslendiği stratejik vizyonun nişanesi olmuştur.

Türkiye ve Cezayir, asırlara sari dostluk ve kardeşlik bağlarına sahiptir. Geçen yıl 5,3 milyar dolarla rekor kıran ticaret hacmimizin bu sene sonunda 6 milyar doları yakalamasını bekliyoruz. Kardeşim Tebbun'la belirlediğimiz 10 milyar dolar ticaret hacmine de gayretlerimizi artırarak inşallah kısa zamanda ulaşacağız.

Ticaret Bakanlarımızın bugün imza attıkları ortak niyet beyanıyla müzakerelerine başlanacak tercihli ticaret anlaşmasının bizlere yardımcı olacağına inanıyorum.

Cezayir'in Tebbun kardeşimin liderliğinde ekonomik potansiyelini değerlendirmeye yönelik çalışmalarını takdirle izliyoruz. 1400 civarında Türk firması bu sürece destek veriyor. Şirketlerimizin Cezayir'de hidrokarbon harici sektörlerdeki en büyük yatırımcı ve istihdam sağlayıcısı olmasıyla iftihar ediyoruz.

Bu yatırımları daha da. Artırmak gayreti içinde olacağız. Cezayir'in ülkemizdeki yatırımlarından memnuniyet duyuyoruz.

Yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşmasının en kısa sürede imzalanması bu sürece destek verecektir. Cezayir'in altyapı alanındaki yatırımlarında müteahhitlik firmalarımızın önemli payı olması bizler için ayrı bir gurur kaynağıdır.

Ziraat Bankamız, Cezayir'de şube açmak üzere gereken izinleri almıştır, hayırlı olsun. Bu gelişme, ekonomik ve ticari işbirliğimize büyük katkı sağlayacaktır. Enerji ve yenilenebilir enerji alanındaki ilişkilerimizi yeni ortaklıklarla çeşitlendirerek geliştirmeyi arzu ediyoruz.

BOTAŞ ve SONATRAK arasında addedilen doğal gaz sözleşmesi bunun güzel bir örneğini teşkil etti. Savunma sanayii alanında da çok büyük potansiyele sahip olduğunuzu görüyoruz.

Bugünkü görüşmelerimizde bu alanda neler yapabileceğimizi enine boyuna değerlendirdik. Cezayir'de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi, Türkiye'de Cezayir Kültür Merkezi açılmasına ilişkin süreçlerin en kısa süre içinde tamamlanması çalışmalarımızı da hızlandırdık.”

Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle:

“Cezayir, Türkiye’nin Afrika kıtasında yatırım yapığı 1. ülke olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanıyla geniş ve detaylı bir görüşmede bulunduk.

Bölgesel gelişmeleri ele aldık. Özellikle başta Orta Doğu olmak üzere gelişmeleri ve olası sonuçları ele aldık. Gazze’de yaşanan insanlık trajedisi ve Siyonist işgal devletinin işlemekle oluğu insanlı suçlarını ve bunun uluslararası bağlamdaki yansımalarına değindik. Soykırıma karşı olduğumuzu beyan ettik.

Nijer ve Mali’de olan gelişmelere değindik. Tüm bu konularda ortak görüş birliğine sahip oluğumuzu ifade ettik. Kardeş ülkelerde güvenliğin barışın tesisi bölgesel anlamda da barışın tesisi için ortak çabalarımıza devam etme kararı aldık.”

Soru-cevaplar

Rehine sorusu

Erdoğan: “Rehinelerin iade edilmesiyle ilgili görüşmeler devam ediyor. Temenimiz o dur ki bi an önce bu rehinelerin takasında neticeyi alırız. Sürekli görüşme halindeyiz. Beklentimiz buralardan olumlu gelişmeleri almak. Rehinelerle ilgili görüşmeler sürüyor.”

Tebbun: “Her şeyden önce tüm ülkelerdeki dostların tek bir yürek halinde Cezayir'in çağrısından sonra harekete geçmesi bizi sevindirdi. 75 yıldan beridir ilk defa bu suçları işleyenler belki de adaletin karşına çıkacaklar. Bizler kurtarabildiiğimiz kadarıyla insanı oradan kurtarmaya gayret ediyoruz. Filistin devleti kesinlikle kurulacaktır, kurulmalıdır.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.