CMG ile BRI ülkelerinin basın kuruluşları arasındaki yeni tur işbirliği başlatıldı

3. “Kuşak ve Yol” Uluslararası İşbirliği Forumu’nun yaklaşmakta olduğu bu dönemde, Çin Medya Grubu (CMG) ile “Kuşak ve Yol İnisiyatifi”ne (BRI) dahil olan ülkelerin basın kuruluşları arasında yeni bir işbirliği aşaması dün resmi bir törenle ilan edildi.

CMG ile BRI ülkelerinin basın kuruluşları arasındaki yeni tur işbirliği başlatıldı
Yayınlama: 10.10.2023
2
A+
A-

3. “Kuşak ve Yol” Uluslararası İşbirliği Forumu'nun yaklaşmakta olduğu bu dönemde, Çin Medya Grubu (CMG) ile “Kuşak ve Yol İnisiyatifi”ne (BRI) dahil olan ülkelerin basın kuruluşları arasında yeni bir işbirliği aşaması dün resmi bir törenle ilan edildi.

“Dağların ve Denizlerin Senfonisi” başlıklı açılış törenine, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Tanıtım Departmanı Başkan Yardımcısı ve CMG Başkanı Shen Haixiong, Kazakistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı Enformasyon Komitesi Başkanı Nasirali Eldos Bigeldievich, Çin Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Rao Quan, Çin Halkının Yabancı Ülkelerle Dostluk Derneği Başkanı Yang Wanming ve Türkiye'nin Beijing Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkenin elçileri ve temsilcileri katıldı.

Törende, CMG ve Kuşak ve Yol ortak ülkeleri basın kuruluşları arasında 'Medeniyetler Arasındaki Etkileşimi Artırma' konulu bir ortak deklarasyon yayımlandı. Bu deklarasyon, medya kuruluşlarını evrensel değerlerin savunucusu, dünya medeniyetlerinin çeşitliliğini koruyan ve kültürel iletişimi teşvik eden bir güç olarak konumlandırdı.

Bu yıl, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin (BRI) 10. yılına denk geliyor. CMG Başkanı Shen Haixiong, BRI'nin sadece bir Çin projesi olmaktan çıkıp küresel bir iş birliği platformuna dönüştüğünü vurguladı. Shen, CMG'nin 151 ülkeden 682 basın kuruluşuyla iş birliği anlaşmaları imzaladığını ve İpek Yolu üzerinde uluslararası bir film ve televizyon birliği kurduğunu belirtti. Shen, CMG'nin BRI medya ortaklarıyla iş birliği güçlendirmeye hazır olduğunu ve evrensel değerleri teşvik ederek insanlığın kader birliğini gerçekleştirmek için çalışacaklarını ifade etti.

Çin Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Rao Quan, BRI'nin insanlığın kader birliğini hayata geçiren bir uygulama olduğunu belirtti. Rao, son yıllarda bakanlığın uluslararası iletişim yeteneklerini geliştirmek adına CMG ile iş birliği yaptığını ve “Kültürel İpek Yolu” planı çerçevesinde birçok projeyi hayata geçireceklerini söyledi.

Türkiye'nin Beijing Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in 10 yıl önce başlattığı “Kuşak ve Yol İnisiyatifi”nin, zamanla ekonomik küreselleşmeyi benimseyen ve ülkelerin modernleşme ihtiyaçlarına cevap veren bir girişim haline geldiğini belirtti. Musa, Türkiye'nin bu girişimi başından beri desteklediğini ve Türkiye-Çin ilişkilerinin son yıllarda büyük bir ivme kazandığını vurguladı. Musa, CMG ile NTV arasında medya iş birliğinin arttığını ve bu iş birliğinin iki ülke arasındaki halklar arası etkileşimi olumlu yönde etkileyeceğini kaydetti.

 


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.