Çinli uzman: “Ukrayna Avrupa’nın yükü oldu”

Çinli uzman Wang Wen, Batı’nın Ukrayna’ya yaptığı mali yardımların ‘son dönemini yaşadığını’ söyleyerek, “Ukrayna Avrupa’nın yükü oldu” dedi.

Çinli uzman: “Ukrayna Avrupa’nın yükü oldu”
Yayınlama: 06.11.2023
0
A+
A-

Çinli uzman Wang Wen, Batı'nın Ukrayna'ya yaptığı mali yardımların 'son dönemini yaşadığını' söyleyerek, “Ukrayna Avrupa'nın yükü oldu” dedi.

Çin Renmin Üniversitesi Chongyang Finansal Çalışmalar Enstitüsü İcra Başkanı Wang Wen, Rusya-Ukrayna savaşının geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu.

Batı dünyasının Ukrayna’ya yaptığı mali yardımların ‘son dönemini yaşadığını’ söyleyen Wang, Avrupa Birliği’nin (AB) açıkladığı 5 milyar euro’luk son yardım paketiyle ilgili olarak ise “Bunu herkes komik buldu, Çünkü 5 milyar euro’luk bir destek, Ukrayna’nın ancak bir aylık savaş harcamasına yeter” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’ya yapılan destekler konusunda ABD siyaseti içinde de çatlak sesler çıkmaya başladığını söyleyen Çinli uzman ayrıca, Filistin-İsrail kriziyle birlikte Rusya-Ukrayna çatışmasının etkisinin azaldığı görüşünde.

‘Barışın gerçekleşmesi çok zor’

“Bütün bunlara rağmen iki ülke arasında kapsamlı bir barışın tesis edilmesi çok zor” diyen Wang ayrıca, Rusya-Ukrayna sorununun Hindistan ile Pakistan arasındaki sorunlara benzer bir niteliğe büründüğünü ve sorunların ‘tamamen çözülmesinin zor olduğunu’ vurguladı.

‘Ukrayna Avrupa’nın en büyük ülkesi olabilirdi’

Ukrayna’nın Batı’ya güvenmesinin yanlış bir karar olduğunu söyleyen Wang, “Ukrayna askeri anlamda Batı’ya güvendi, sırtını yasladı. Tarihe bakıldığında Ukrayna, coğrafi açıdan ve nüfus bakımından Avrupa’nın en büyük ülkesi olabilirdi ama artık Avrupa’nın küçük ülkesi, hatta yükü oldu. Bu beni üzüyor” dedi.

‘Son 50 yılda hiçbir ülke Batı’ya güvenerek savaş kazanmadı’

Wang ayrıca, Ukrayna’nın yaşanan süreçten ders çıkarması ve yüzünü ‘Batı’dan ziyade dünyaya dönmesi gerektiğini’ belirtti ve şunları söyledi:

“Son 50 yılda hiçbir ülkenin Batıya güvenerek savaş kazandığı görülmedi. Ukrayna yüzünü Batıdan ziyade dünyaya dönmeli, böylelikle dünya ülkeleriyle iyi ilişkilerde bulunarak daha iyi bir geleceğe sahip olacaktır.

Benim Ukrayna’da yaşayan çok arkadaşım var. Birçok defa ziyarette bulundum ve orayı çok seviyorum. Ukrayna gibi güzel bir ülkenin bu hale düşmesinden büyük üzüntü duyuyorum. Ukrayna sorunundan çıkaracağımız en önemli ders, Batıya güvenilmemesi gerektiğidir.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.