Çin’den Filipinler’e sert tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Filipinler’e provokasyonlarına derhal son vermesi ve müzakerelerle sorunları çözme yoluna bir an önce dönmesi çağrısı yaptı.

Çin’den Filipinler’e sert tepki
Yayınlama: 16.05.2024
1
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, Filipinler'e provokasyonlarına derhal son vermesi ve müzakerelerle sorunları çözme yoluna bir an önce dönmesi çağrısında bulundu. Sözcü, Filipinlerin kışkırtıcı eylemlerine devam etmesi durumunda, Çin’in gerekli önlemleri alarak meşru hak ve çıkarlarını kararlılıkla savunacağını vurguladı.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı tarafından kısa süre önce yapılan açıklamada, diplomatik görevlerini suistimal ettiğinden şüphelenilen Çinli bir diplomatın “yasadışı” faaliyetlerinin araştırılacağı ve bunlara karşı gerekli önlemlerin alınacağı ifade edildi. Bazı basın kuruluşları, söz konusu açıklamanın Çin Manila Büyükelçiliği tarafından geçen hafta yayınlanan Renai Resifi'ndeki gelişmelere ilişkin ses kaydının içeriğiyle ilgili olduğu görüşünü savundular.

Buna karşı Wang Wenbin bugün düzenlenen basın toplantısında Çin Manila Büyükelçiliği tarafından yayınlanan içeriğin tümünün nesnel gerçekler olduğunu vurguladı. Sözcü, uzun süredir Çin’in Filipinler de dahil olmak üzere ASEAN ülkeleriyle yakın iletişim ve işbirliğini koruyarak “Güney Çin Denizi'ndeki Tüm Tarafların Eylemler Deklarasyonu”nu imzaladıklarını hatırlattı. Ancak son yıllarda Filipinlerin Çin ile varılan anlaşmaları ihlal ederek mevcut durumu zorlaştırma girişiminde bulunduğunu, ayrıca dış güçlere başvurarak Güney Çin Denizi'ndeki gerilimi daha da artırdığını belirten Wang, Filipinlerin eylemlerinin bölge ülkelerinin birliğini ve karşılıklı güvenini baltalayarak Güney Çin Denizi'nin barış ve istikrarına zarar verdiğinin altını çizdi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.