Çin’de finans sektöründe dışa açılma adımı hızlanıyor

Çin’deki finans sektörünün dışa açılması sürekli hız kazanırken, finans piyasasının cazibesi de giderek artmaktadır.

Çin’de finans sektöründe dışa açılma adımı hızlanıyor
Yayınlama: 31.10.2023
2
A+
A-

Çin'deki finans sektörünün dışa açılması sürekli hız kazanırken, finans piyasasının cazibesi de giderek artmaktadır. Günümüzde Çin, dünyanın en büyük bankacılık piyasasına ve ikinci büyük sigorta piyasasına ev sahipliği yapmaktadır. Bu yılın üçüncü çeyreği sonunda, Çin'deki yabancı sermayeli bankaların mal varlığı yüze 16.91 oranında artarken, yabancı sermayeli sigorta şirketlerinin mal varlığı yüzde 126 oranında arttı.

Çin'de finans sektörünün dışa açılmasının daha da genişlemesiyle birlikte, uluslararası finans kuruluşlarının sayısı her geçen gün arttı.

Bu yılın ilk 9 ayında, Çin Ulusal Finansal Düzenleme İdaresi'nin (NAFR) onayı ile yabancı sermayeli bankaların mal varlıklarını artırma miktarı 1 milyar 960 milyon yuanı buldu. Ayrıca, 2 yabancı sermayeli bankanın şube açmasına ve 6 yabancı sermayeli bankanın faaliyet göstermesine izin verildi. Eylül ayı sonu itibariyle, 52 ülke ve bölgeden 202 banka, Çin'de şube açtı.

Öte yandan, Çin'in para birimi Renminbi'nin (RMB) uluslararasılaşmasında kayda değer ilerlemeler kaydedildi. Bu yılın ilk 9 ayında mal ticaretinde RMB ile yapılan hesaplamaların oranı yüze 24.4'e ulaştı. Bu oran, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 oranında artarak, son yılların en yüksek seviyesine çıktı. Eylül ayında, RMB'nin küresel ticaret finansmanındaki payı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.6 artarak yüze 5.8 oldu. RMB, bu alandaki küresel sıralamada ikinci sırada yer almaktadır. Şu an itibariyle, dünyada 80'den fazla ülke ve ekonomi, RMB'yi rezerv para birimi olarak kabul etmektedir.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.