Çin: “Yeni enerji araçları otomobil ihracatında itici güç oldu”

İSTANBUL – 12.01.2024 – HİBYA – Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Shu Jueting, yeni enerji araçlarının (NEV) Çin’in otomobil ihracatındaki büyüme için yeni bir itici güç haline geldiğini söyledi.

Çin: “Yeni enerji araçları otomobil ihracatında itici güç oldu”
Yayınlama: 12.01.2024
0
A+
A-

Çin Otomobil Üreticileri Birliği'nin (CAAM) Perşembe günü açıkladığı verilere göre, Çin'in otomobil ihracatı yıllık yüzde 57,9 artışla 2023 yılında 4,91 milyon araçla rekor düzeye ulaştı. Bu rakam, ülkenin 2022'de 3,11 milyon ve 2021'de 2,02 milyon araç ihraç etmesinin ardından bir başka önemli artışa işaret ediyor.

CCTV'nin haberine göre bu büyük büyüme, geçen yıl yüzde 77,6 artışla 1,2 milyon adedin üzerine çıkan NEV ihracatındaki artışla desteklendi. Saf elektrikli araçların ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 80,9 artarken, hibrit araçların ihracatı yüzde 47,8 arttı.

Shu Jueting, “Çin Ticaret Bakanlığı otomobil ticaretinin gelişimini takip etmeye ve adil, istikrarlı, kapsayıcı ve elverişli bir otomobil ticareti ortamının oluşturulmasını teşvik etmeye devam edecektir. Otomobil işletmelerinin uluslararası pazarlama ve hizmet sistemlerini geliştirmelerini destekleyeceğiz, böylece çeşitli ülkelerdeki tüketicilere daha kaliteli ürün ve hizmetler sunacaklar ve otomobil ticaretinin sürdürülebilir ve sağlıklı gelişimini teşvik edecekler” dedi.

CCTV'nin haberine göre, Şanghay'ın Waigaoqiao Liman Bölgesi'ndeki Haitong Uluslararası Otomotiv Terminali, küresel pazarlardan Çin yapımı elektrikli araçlara yönelik hızla artan talep sayesinde güçlü bir ihracat büyümesine tanık oluyor. Çin'in en büyük roll-on roll-off otomobil terminaline yanaşan iki gemiye ve 5.000'den fazla araç gemilere yüklendi.

Yaklaşık 10 yıldır terminalde çalışan Lin, 2023 yılında her gün ortalama 3.000 aracın terminalden çıkarak dünyaya ihraç edileceğini söyledi. Çin yapımı araçların küresel pazarlarda, özellikle de daha önce Çin'den nadiren otomobil ithal eden Avrupa'da iyi karşılandığını belirtti ve ekledi:

“Geçmişte Avrupa, Çin'in ihracatı için bir 'çorak toprak' gibiydi. Çoğunlukla Avrupa'dan ürün ithal ederdik. Ancak Çin'in son birkaç yılda artan üretim gücü sayesinde, Avrupa'ya yerli üretim elektrikli araç (EV) ihracat hacmimiz her geçen yıl istikrarlı bir şekilde artıyor” dedi.

Terminalin operasyon departmanı müdürü Cheng Yunbo da Çin'in otomobil ihracatındaki dramatik değişikliklere dikkat çekti.

Cheng, “İhracat, özellikle yeni enerji araçlarının (NEV'ler) etkisiyle inanılmaz bir hızla artıyor. Geçen yıl NEV'ler toplam ihracatımızın yüzde 30'undan fazlasını oluşturdu,” dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.