Çin ve İngiltere dışişleri bakanları görüştü

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Münih Güvenlik Konferansı esnasında İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile bir araya geldi.

Çin ve İngiltere dışişleri bakanları görüştü
Yayınlama: 17.02.2024
2
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Münih Güvenlik Konferansı esnasında İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile bir araya geldi.

Wang Yi, mevcut uluslararası durumun karmaşık olduğunu, Soğuk Savaş zihniyetinin yeniden ortaya çıktığını, korumacılığın yaygınlaştığını, ekonomik toparlanmanın yavaş olduğunu ve küresel zorlukların art arda zuhur ettiğini dile getirdi.

Wang, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyeleri olan Çin ve İngiltere’nin stratejik iletişimi güçlendirmesi, güvenliğin güçlendirilmesi ve barışın korunması konularında aktif rol oynaması gerektiğini ifade etti.

İki tarafın ortak çıkarlarının kesişim kümesini genişletmesinin, anlaşmazlıkları ve farklılıkları doğru şekilde çözmesinin ve Çin-İngiltere ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı bir raya yeniden oturtulmasının öneminin altını çizen Wang, bunun her iki ülkenin temel ve uzun vadeli çıkarlarına uyduğu gibi, uluslararası toplumun müşterek beklentisi olduğunu ifade etti.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Çin’le daha yapıcı ikili ilişkiler kurmaya, anlaşmazlıkları ve sorunları karşılıklı saygı temelinde çözmeye hazır olduklarına işaret etti.

David Cameron, yenilenebilir enerji, ekonomi, ticaret ve eğitim gibi alanlarda Çin ile diyaloğu güçlendirmeyi ümit ettiklerini belirtti.

Çin’in barış ve güvenlik açısından en iyi sicile sahip büyük bir ülke olduğunu dile getiren Wang Yi, Çin’in kalkınmasının barışçıl güçlerin ve istikrar unsurlarının da büyüdüğünü gösterdiğini ifade etti.

Wang Yi, Çin’in gerçek anlamda çok taraflılığı savunduğunu ve uyguladığını, merkezinde BM’nin bulunduğu uluslararası sistemi, temelinde BM Şartı’nın amaç ve ilkelerinin yer aldığı uluslararası ilişkilerin temel normlarını ve temelinde uluslararası hukukun bulunduğu uluslararası düzeni koruduğunu belirtti.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.