Çin ve ABD dışişleri bakanları görüştü

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Münih Güvenlik Konferansı sırasında dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’le bir araya geldi.

Çin ve ABD dışişleri bakanları görüştü
Yayınlama: 17.02.2024
3
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Münih Güvenlik Konferansı sırasında dün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’le bir araya geldi.

Tarafların “samimi ve yapıcı” bir görüşme gerçekleştirdiği bildirildi.

Wang Yi, görüşmede, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden’in geçen yılın sonunda yaptıkları görüşmede ikili ilişkiler üzerine önemli uzlaşılar sağladıklarını hatırlattı. İki ülke için en önemli görevin, iki devlet başkanının önderliğinde ikili ilişkilerin sağlıklı, istikrarlı ve sürdürülebilir şekilde gelişmesini sağlamak olduğuna dikkat çeken Wang Yi, bu hedefe ulaşılması için karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama, işbirliği ve ortak kazanç ilkelerine bağlı kalınması gerektiğinin altını çizdi. Wang Yi, ABD’nin Çin’in kalkınmasını nesnel şekilde değerlendirmesi, Çin’e dönük aktif ve pragmatik bir politika izlemesi çağrısında bulundu.

Taiwan meselesine de değinen Wang Yi, “Dünya üzerinde tek Çin var, Taiwan da Çin topraklarının bir parçası. Bu, Taiwan meselesindeki gerçektir. Bu gerçeği değiştirmeye çalışan, Taiwan’ın bağımsızlığı yönündeki bölücü faaliyetler ve dış güçlerin desteğidir. ABD, gerçekten Taiwan Boğazı’nda istikrar istiyorsa, Tek Çin ilkesine ve iki ülke arasındaki üç ortak bildiriye sadık kalmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Wang Yi, ABD’nin Çinli işletmelere ve Çin vatandaşlarına yönelik yasa dışı tek taraflı yaptırımlarını kaldırması, Çin’in kalkınma alanındaki meşru çıkarlarını zedelememesini istediklerini söyledi.

İki taraf, kültürel temaslar ve çeşitli düzeylerdeki personel değişimi konularını da ele aldı. Görüşmede, Ukrayna krizi, Filistin-İsrail çatışması ve Kore Yarımadası gibi uluslararası toplumun gündemindeki konular da ele alındı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.