Çin, Japonya ve Güney Kore dışişleri bakanları Busan’da bir araya geldi

Çin, Japonya ve Güney Kore dışişleri bakanları dün Güney Kore’nin Busan kentinde bir araya geldi. Dışişleri bakanları üç ülkenin liderlerini bir araya getirmek için uygun koşulları yaratmaya çalışıyor.

Çin, Japonya ve Güney Kore dışişleri bakanları Busan’da bir araya geldi
Yayınlama: 27.11.2023
0
A+
A-

Çin, Japonya ve Güney Kore dışişleri bakanları dün Güney Kore’nin Busan kentinde bir araya geldi. Dışişleri bakanları üç ülkenin liderlerini bir araya getirmek için uygun koşulları yaratmaya çalışıyor.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün düzenlenen 10. Çin-Japonya-Güney Kore Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, üçlü iş birliğinin “sağlam bir temele, güçlü talebe, büyük potansiyele ve geniş beklentilere” sahip olduğunu kaydetti.

Wang, bir asırdır görülmemiş değişim dalgası ve ekonomik durgunluk karşısında bölgesel ve küresel gelişmeyi ilerletmede üç ülkenin daha aktif rol oynaması gerektiğini söyledi.

Wang, Çin’in komşularıyla dostluk ve ortaklık ilkesi doğrultusunda, üçlü işbirliğinin doğru yola dönmesini sağlamak, sağlıklı, istikrarlı ve sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırmak, bölge ve dünyanın barışına ve refahına yeni katkılar sağlamak için ortak çaba harcamaya hazır olduğunu ifade etti.

Wang, üç ülkenin birbirlerinin kalkınma yoluna ve temel çıkarlarına saygı göstererek hassas sorunları uygun bir şekilde çözmelerinin önemini vurguladı. Wang ayrıca bölgesel ekonomik entegrasyonu korumak için Çin-Japonya-Güney Kore serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakereleri yeniden başlatma çağrısında bulundu.

Wang, Çin, Japonya ve Güney Kore'nin büyük veri, blockchain ve yapay zeka gibi ileri bilim ve teknoloji alanlarındaki iş birliğini güçlendirmesi, sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarını korumak için birlikte çalışması gerektiğini belirtti.

Wang, halklar arası iletişimi yoğunlaştırarak nüfusun yaşlanması ve iklim değişikliği gibi sorunlarla başa çıkmak için iş birliğini hızlandırma çağrısında bulundu.

Güney Kore ve Japonya dışişleri bakanları, üç ülkenin aralarındaki temas ve iletişimi yoğunlaştırarak, çeşitli alanlardaki iş birliğini hızlandırması ve halklarına daha fazla somut yararlar sağlaması gerektiğini dile getirdi.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ve Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, üç ülkenin ekonomi, ticaret, bilim ve teknoloji, dijital dönüşüm, kültürel iletişim, çevre koruma gibi alanlarda geleceğe dönük pragmatik iş birliği yapabildiğini kaydetti.

Üç bakan bölgesel ve uluslararası sorunlar üzerinde de fikir alışverişinde bulundu.

Wang Yi, Çin, Japonya ve Güney Kore arasında ideolojik çizgiler çizilmesine karşı çıktıklarını ve bölgesel iş birliğinin kamplara bölünmesini reddettiklerini söyledi. 

Kore Yarımadası'nda devam eden gerilimin kimsenin çıkarına olmadığına işaret eden Wang Yi, “En önemli öncelik, diyaloğun yeniden başlatılması için gerekli koşulları yaratmak ve bu amaçla kayda değer adımlar atmaktır.” ifadesini kullandı.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.