Çin ile Rusya arasında ortak bildiri

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, resmi ziyaret için Çin’e gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Beijing’deki Büyük Halk Toplantı Salonu’nda görüştü.

Çin ile Rusya arasında ortak bildiri
Yayınlama: 16.05.2024
1
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping 16 Mayıs'ta resmi ziyaret için Çin'e gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Beijing'deki Büyük Halk Toplantı Salonu'nda görüştü.

İki lider, “Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Arasında Diplomatik İlişkilerin Kurulmasının 75. Yıldönümü Vesilesiyle Yeni Dönemde Kapsamlı Stratejik İşbirliği ve Ortaklık İlişkilerinin Derinleştirilmesine İlişkin Ortak Bildiri”yi imzalayarak yayınladılar.

2024 yılının Çin-Rusya diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75’inci yıldönümü olduğuna ve 75 yılı geride bırakan Çin-Rusya ikili ilişkilerinin sıra dışı bir gelişme sürecinden geçtiğine işaret edilen ortak bildiride, ikili ilişkilerin yeni dönemde kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığı yönünde tarihin en yüksek seviyesine yükseltildiği bildirildi. Ortak bildiride Çin-Rusya ikili ilişkilerinin bloksuzluk, birbiriyle zıtlaşmama ve üçüncü tarafı hedef almama özelliklerini taşıdığı kaydedildi.

İki ülkenin devlet başkanları diplomasisi rehberliğinde, yeni dönemde Çin-Rusya stratejik işbirliği ortaklığının çok yönlü gelişmesini hızlandıracaklarına işaret edilen ortak bildiride, gerek ikili boyutta, gerekse BM, Shanghai İşbirliği Örgütü ve BRICS gibi çok taraflı platformlarda terörizm, bölücülük ve aşırıcılıkla mücadelede işbirliğini artıracakları belirtildi.

Çin ile Rusya arasındaki somut işbirliğinin iki ülkenin ekonomik ve toplumsal gelişmesini hızlandıran ve ortak refahını artıran, küresel ekonomik istikrarı ve sürdürülebilirliğini koruyan önemli unsur olduğuna dikkat çekilen ortak bildiride ticaret, yatırım, enerji, finans, sanayi ve inovasyon, haberleşme, uzaycılık, tarım, fikri mülkiyet hakları ve yerel yönetimler alanlarında işbirliğinin güçlendirileceği açıklandı.

İki ülke arasında kültürel değişimin güçlendirileceği belirtilen ortak bildiride, iki ülkenin daha adil, istikralı ve çok kutuplu küresel düzen oluşturulması için ortak çaba harcayacakları, BM Şartı’na kapsamlı şekilde saygı gösterecekleri, gerçek anlamda çok taraflılığı koruyacakları ifade edildi. İki ülkenin Shanghai İşbirliği Örgütü çerçevesinde işbirliğini artıracaklarına işaret edilen ortak bildiride, tüm nükleer silah sahibi ülkelerin “nükleer savaş kazanılamaz ve asla başlatılmamalı” zihniyetinden hareket etmesi, küresel stratejik istikrarı korumaları ve güvenliğin bölünmezliği  ilkesine sadık kalmaları gerektiği belirtildi.

İki ülkenin iklim değişikliğini göğüslemek için tedbirler alacakları, BM İklim Değişikliği Çerçeve Antlaşması dahil küresel sözleşmelerin yanı sıra, ortak ancak farklı sorumluluk ilkesine sadık kalacaklarına dikkat çekilen ortak bildiride, Rusya tarafının Çin tarafının Ukrayna sorunundaki nesnel ve adil tutumunu aktif şekilde değerlendirdiği ve Çin tarafının sorunun siyasi ve diplomatik yolla çözülmesinde yapıcı rol oynamasını olumlu karşıladığı aktarıldı.

Tüm dünya ülkelerinin halklarının ortak kadere sahip oldukları ve herhangi bir ülkenin diğer ülkelerin güvenliğini feda ederek kendi güvenliğini sağlamaya kalkışmaması gerektiği ifade edilen ortak bildiride, ilgili ülkelerin zıtlaşma politikasını izlemeyi ve diğer ülkelerin içişlerine karışmayı durdurmaları, mevcut küresel güvenlik yapısını sabote eden eylemlerden kaçınmaları ve blok zıtlaşmasını kışkırtmayı durdurmaları çağrısı yapıldı.   


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.