Çin: “Haiti’de çete şiddetine karşı silah ambargosu şart”

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Haiti’deki çete şiddetine engel olmak amacıyla silah ambargosunun benimsenmesinin önemini vurguladı. Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Haiti’ye çok uluslu bir güvenlik destek misyonunun gönderilmesi yönündeki kararının ardından dün bir konuşma yaptı.

Çin: “Haiti’de çete şiddetine karşı silah ambargosu şart”
Yayınlama: 03.10.2023
4
A+
A-

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Haiti’deki çete şiddetine engel olmak amacıyla silah ambargosunun benimsenmesinin önemini vurguladı.

Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Haiti’ye çok uluslu bir güvenlik destek misyonunun gönderilmesi yönündeki kararının ardından dün bir konuşma yaptı.

Zhang Jun, Çin’in ısrarlı talebi ve BMGK üyelerinin çoğunluğunun desteğiyle Çin’in görüşlerinin benimsendiğini ve alınan kararda tüm ülkelerin Haiti’deki çetelerin hafif silah ve mühimmat elde etme kanallarını kökünden kesmek için her türlü önlem alması gerektiğinin açıkça belirlendiğini ifade etti. 

Zhang Jun, bundan sonra tüm ülkelerin Haiti’deki çete şiddetinin durdurulmasına ve Haiti halkının can güvenliğinin korunmasına katkıda bulunmak için BMGK kararının gereklerine uygun olarak somut eylemlerde bulunması gerektiğini vurguladı.

Zhang Jun, ulusal egemenliğe saygı ve iç işlerine karışmama ilkelerinden hareket ederek ve BM Şartı’nın 7. bölümüne atıfta bulunarak BMGK tarafından yetkilendirilen güç kullanımına karşı temkinli ve sorumlu bir tutum sergilediklerine dikkat çekti.

Ancak Haiti’deki mevcut güvenlik durumunun yanı sıra uluslararası toplumun özellikle Karayip Topluluğu ülkelerinin endişelerini ve çağrılarını dikkate alarak söz konusu kararın onaylanması konusunda yapıcı bir duruş benimsediklerini dile getiren Zhang Jun, kararın uygulanması sürecinde uluslararası hukuka ve uluslararası ilişkilerin temel normlarına uyulması, başka ülkelerin egemenlik haklarını ihlal etmekten ve diğer ülkelerin iç işlerine karışmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Zhang Jun, Haiti’de birçok krizin iç içe geçtiğini, güvenlik sorununun sadece bunlardan biri olduğunu ve kapsamlı bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

Zhang Jun, Haiti halkına krizden çıkış yolunu sunmak için uluslararası toplumla birlikte çaba göstermeye hazır olduklarını ifade etti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.