Çin ekonomik ve toplumsal gelişmelerde başlıca hedeflere yakın

Çin Uluslararası Ekonomik İletişim Merkezi (CCIEE) tarafından organize edilen 2023-2024 Çin Ekonomisi Yıllık Toplantısı bugün Beijing’de yapıldı.  

Çin ekonomik ve toplumsal gelişmelerde başlıca hedeflere yakın
Yayınlama: 13.12.2023
3
A+
A-

Çin Uluslararası Ekonomik İletişim Merkezi (CCIEE) tarafından organize edilen 2023-2024 Çin Ekonomisi Yıllık Toplantısı bugün Beijing’de yapıldı.  

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Maliye ve Ekonomi Komisyonu Ofisi Direktör Yardımcısı Han Wenxiu, 2023 yılında ekonomik ve toplumsal gelişmeler açısından başlıca hedeflerin gerçekleştirilmesinin beklendiğini söyledi.

Han, ekonomik işleyişte görece hızlı büyüme, düşük mal fiyatları, istihdamda istikrar ve uluslararası gelir-gider dengesinin korunması gibi özelliklerin sergilendiğini kaydetti.

Han, şu ifadeleri kullandı: “İlk çeyrekte ekonomik büyüme, yıllık bazda yüzde 4,5, ikinci çeyrekte yüzde 6,3, üçüncü çeyrekte ise yüzde 4,9 arttı. Bazı kuruluşlar, Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 5,2 civarında büyüyeceğini öngörüyor. Son zamanlarda, yurt içi ve dışındaki ilgili kuruluşlar, Çin ekonomisine dair beklentilerini yükseltiyor. Çin, küresel ekonomiye yüzde 30 oranında katkıyla hâlâ dünya ekonomisinin en büyük motoru konumunu korumaktadır.” 

Yıl boyunca kent ve kasabalarda yeni istihdam edilenlerin sayısının 12 milyonu aşmasının beklendiğine dikkat çeken Han, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yaklaşık yüzde 0,4 arttığını aktardı.

Han, ayrıca“Bu yıl başlıca ticaret devlerinin ihracatında düşüş yaşanırken, Çin’deki ithalat ve ihracat hacmi ise geçen yıla göre hemen hemen aynı seviyede, hatta biraz arttı. Çin’in ihracatının uluslararası pazardaki payı yüzde 14’ten biraz daha yüksek bir seviyede kaldı. Çin’in döviz rezervi, 3 trilyon ABD dolarının üzerinde seyrederken, RMB döviz kurunun temel istikrarı korundu.” dedi.

Makroekonomik ayarlamanın güçlendirildiğine dikkat çeken Han, aktif mali politika ve istikrarlı para politikasının yürütülmesi vurgusu yaptı.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.