Çin: Denizler uluslararası siyasetin arenası haline gelmemeli

Çin Dışişleri Bakanlığı, denizlerin uluslararası siyasetin arenası haline gelmemesi gerektiğini vurguladı.

Çin: Denizler uluslararası siyasetin arenası haline gelmemeli
Yayınlama: 05.06.2024
1
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanlığı, denizlerin uluslararası siyasetin arenası haline gelmemesi gerektiğini vurguladı.

Bu yıl “Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi”nin yürürlüğe girmesinin 30. yıldönümü kutlanıyor. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Miao Deyu, bugün düzenlenen kıta sahanlığı ve bölgesel sistemlere dair bilimsel ve hukuki meseleler uluslararası sempozyumunda video bağlantısı yoluyla bir açıklama yaptı.

Miao, yüzyılda görülmemiş değişimler karşısında uluslararası deniz düzeninde derin değişimlerin yaşandığına işaret ederek, az sayıdaki ülkelerin bencil jeopolitik çıkarları doğrultusunda sözleşmeyi istismar edip tek taraflılık tavrıyla denizlerde hegemonya arayışında bulunduğuna dikkat çekti. Miao, ayrıca insanlığın faaliyetleri, deniz teknolojisinin yenilenmesi ve iklim değişikliğinin, küresel deniz yönetişiminde uluslararası toplumun ortaklaşa ele almasını gerektiren yeni konular arasında yer aldığını vurguladı.

Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Miao, dünya ülkelerinin egemenliği, güvenlik ve kalkınma çıkarlarına saygı duyulmasının yanı sıra, adalet ve eşitliğe bağlı kalınarak bahsi geçen sözleşme olmak üzere çeşitli uluslararası kurallarda çifte standartların uygulanmasına karşı olunması çağrısında bulundu.

Sözleşmenin içerdiği çok taraflılık yaklaşımının sürdürülmesi vurgusu yapan Miao, bazı ülkelerin “kurallara dayalı uluslararası düzen” kisvesi altında “küçük çevre oluşturma” gibi yöntemlerle diğer ülkeleri denizde baskı altına almasına karşı uyanık olunması gerektiğini savundu.

Miao Deyu, ilgili taraflarla birlikte sözleşmenin ilkelerine sadık kalıp çok taraflılık yaklaşımını uygulayarak barış, huzur, işbirliği ve ortak kazanca dayalı deniz düzenini inşa etmeye çaba harcayacaklarını sözlerine ekledi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.