Çin, BMGK’nin Filistin-İsrail meselesiyle ilgili üst düzey toplantısına başkanlık etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) dönem başkanlığını üstlenen Çin’in inisiyatifiyle BMGK Filistin-İsrail meselesine yönelik üst düzey bir toplantı düzenledi.

Çin, BMGK’nin Filistin-İsrail meselesiyle ilgili üst düzey toplantısına başkanlık etti
Yayınlama: 30.11.2023
0
A+
A-

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) dönem başkanlığını üstlenen Çin'in inisiyatifiyle BMGK Filistin-İsrail meselesine yönelik üst düzey bir toplantı düzenledi. Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Brezilya, Filistin, Katar, Ürdün, Suudi Arabistan, Mısır, Endonezya, Türkiye, Slovenya ve Malezya dahil 20'ye yakın ülkenin dışişleri bakanları ve üst düzey temsilcileri katıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, toplantıda güncel bilgiler sundu.

Wang Yi, Filistin-İsrail çatışmasının başından bu yana barışı sağlama ve hayat kurtarma çabalarından bahsetti. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in, Filistin-İsrail durumuna ilişkin tutumunu ve “İki Devletli Çözüm”e olan inancını vurguladığını aktardı. Wang Yi, BMGK'nin bu ay 2712 sayılı kararı onaylayarak ateşkesi teşvik eden ilk adımları attığını ve son dönemde bazı rehinelerin serbest bırakıldığını hatırlattı. Bu durumun, diyalog ve müzakerenin çatışmaları çözmenin temel yolu olduğunu gösterdiğini belirtti.

Wang Yi, geçici ateşkesin yeni bir saldırı turu öncesi bir duraklama değil, daha kapsamlı ve kalıcı bir ateşkesin başlangıcı olmasını umduklarını ve bunun öncelik olması gerektiğini vurguladı. Çin'in Gazze halkına yönelik toplu cezalandırmalara ve Filistinli sivillerin zorla yerinden edilmesine karşı çıktığını, tüm rehinelerin serbest bırakılması gerektiğini yineledi. Wang Yi, BMGK'nin 2712 sayılı kararının tam uygulanması ve BM'nin Gazze'deki insani operasyonların denetlenmesi ve koordine edilmesinde daha büyük bir rol oynaması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Çin hükümetinin Gazze Şeridi'ne yeni bir tur acil insani malzeme yardımı sağlayacağını belirtti.

Wang Yi, “İki Devletli Çözüm”ün siyasi vizyonunun kararlı bir şekilde yeniden canlandırılması gerektiğini, İsrail'in bağımsız bir devlet kurduğunu ve Filistin halkının devlet kurma, hayatta kalma ve yurtlarına geri dönme haklarının göz ardı edildiğini kaydetti. Filistin sorununda adalet ve hakkaniyetin “İki Devletli Çözüm” olduğunu ve bu yaklaşımın yerinin doldurulamaz olduğunu vurguladı.

Wang Yi, Orta Doğu'da barışın ancak “İki Devletli Çözüm”ün tam anlamıyla uygulanmasıyla sağlanabileceğini, Filistin ve İsrail'in barış içinde bir arada yaşayabileceğini ve Arap ile Yahudi uluslarının birlikte gelişebileceğini belirtti. Çin'in, uluslararası ve bölgesel diplomatik çabaların yoğunlaştırılması, “İki Devletli Çözüm”ün siyasi vizyonunun canlandırılması, Filistin ile İsrail arasında doğrudan müzakerelerin yeniden başlatılması ve daha geniş kapsamlı, etkili bir uluslararası barış konferansının düzenlenmesi çağrısında bulunduğunu ve Filistin’in BM’ye tam üye olmasını desteklediklerini ifade etti.

Wang Yi, BMGK'nin Arap ve İslam ülkeleri ile uluslararası toplumun sesine kulak vermesi ve zamanında harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantıya katılanlar, kalıcı ateşkesin gerçekleştirilmesi, rehinelerin serbest bırakılması, insani yardımların artırılması çağrısında bulundu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.