CHP Sözcüsü Öztrak: “Enflasyon alınan önlemlere rağmen hız kesmiyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü Faik Öztrak, enflasyonun alınan önlemlere rağmen hız kesmediğini ifade etti.

CHP Sözcüsü Öztrak: “Enflasyon alınan önlemlere rağmen hız kesmiyor”
Yayınlama: 03.10.2023
8
A+
A-

Öztrak, bugün açıklanan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyonunun bir kere daha İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Enflasyon Araştırma Grubu’nun (EN-EG) altında kaldığını belirterek,  “TÜİK’e göre yüze 62 olan enflasyon; İTO’ya göre yüzde 73, EN-AG’a göre yüzde 130. Buna rağmen 12 aylık makyajlı TÜİK enflasyonu bu yılın zirvesine ulaştı. Aylık enflasyon ise yüzde 4,75’le son 24 yılın en yüksek eylül ayı enflasyonu oldu.” dedi.

Enflasyonun alınan önlemlere rağmen hız kesmediğini vurgulayan Öztrak, “Makyajlı resmi enflasyon rakamlarına göre bile Türkiye, enflasyonun şampiyonlar liginde ilk beşte. Bu ligde Sudan’la, Arjantin’le yarışıyoruz. Bizdeki aylık enflasyon dünyadaki 92 ülkenin yıllık enflasyonunun üzerinde.” ifadesini kullandı.

Öztrak, dünyada gıda fiyatlarının Ukrayna-Rusya savaşının ardından 2022’nin mart ayında zirveyi gördüğüne değinerek, şu değerlendirmeleri yaptı:

“O günden bu yana yüzde 24 oranında düştü. Bizde ise aynı dönemde yüzde 116 arttı. Dışarıda düşen gıda fiyatları, bizde 37 aydır kesintisiz artıyor. Ülkemizdeki enflasyon dünya fiyatlarından değil, Sarayın iş bilmezliğinden, beceriksizliğinden. Hükümetin Orta Vadeli Programda açıkladığı, çaresizliğin itirafı olan yüzde 65’lik enflasyon hedefine ulaşabilmek için kalan 3 ayda enflasyonun yüzde 10,11’i geçmemesi gerekiyor. 2021’in son 3 ayında enflasyon, ‘faiz sebep’ politikalarıyla yüzde 20,4’e fırlamış, 2022’nin aynı döneminde yüzde 7,8 olmuştu. Son yapılan elektrik-doğal gaz zamlarıyla, döviz kurlarında süren artışla, tüketici enflasyonu üzerinde seyreden çekirdek rakamlarla, yılsonunda enflasyonun yüzde 65’te kalması da çok zor.” Erdoğan ‘Faiz sebep’ dedi, enflasyonu azdırdı. Ekonominin çivisini öyle bir çıkarttı ki, şimdi yeni vitrin ‘rasyonel politikalara dönüyoruz’ deyip faizi 3 kattan fazla artırsa da enflasyon dizginlenemiyor. Çünkü herkes biliyor ki; katranı kaynatmakla şeker olmuyor. Hayat pahalılığı her geçen gün taşınmaz hale geliyor. Olan yine milletimize oluyor.”


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.