BU KAÇINCI BAKAN?

Yayınlama: 23.02.2019
0
A+
A-
Ekonomi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

Gazetecilik hayatım süresince birçok bakanın devir-teslim törenine şahit oldum ve süreçle ilgili kanaatlerimi kaleme aldım. Endüstri camiasının özel önem atfettiği ve benim de yakinen gözlemleme fırsatı yakaladığım 4 bakanı, siz okurlarımız için mercek altına alıyorum: Nihat Ergün ( Azimli ) Nihat Bey görevi Zafer Çağlayan’dan devralarak 1 Mayıs 2009 tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı adı altında görevine hızlı bir şekilde başlamış ve sakin karakteriyle göreve 6 Temmuz 2011 tarihine kadar devam etmiştir. Ergün, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının son, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ise ilk bakanı olma fırsatını bulmuştur. Kendisini takip ettiğim dönem içerisinde şahsının dürüst, çalışkan, özverili; ülkesine, sanayiye ve elbette ekonomiye hizmet etme aşkıyla dolu olduğuna şahit olmuştum. Nihat Bey 25 Aralık 2013 tarihinde Fikri Işık’a görevi teslim ettiğinde, Bakanlığın giriş katta bulunan konferans salonunda devir teslim töreni gerçekleşmiş; bakanlık personeli bakanını uğurlamak için ciddi katılımla teslim törenine iştirak etmişti.

Bakanlık personeli tarafından da sevilen bir bakan olduğu apaçık ortadaydı Nihat Bey’in… Tören bittikten sonra bakanlık katında kendisini ve yeni bakanı tebrik etmek için gittiğimde, çektiğim fotoğrafları kastederek bana esprili bir şekilde “Fotoğraflarımı ne zaman bana vereceksin?” diye sormuştu. Bu, onun bakanlığı gönül rahatlığıyla yaptığının ve siyasette artık fazla yer almayarak kabullendiği mütevazı bir yaşamı süreceğinin sinyalleriydi. Fikri Işık (Hindistan’ı iğne deliğinden görür) Fikri Bey görevi bir önceki bakandan 25 Aralık 2013’te devralırken; kendinden emin, ne yapacağını bilen, kalabalıklara hitabetinin güçlü olduğunu hissettiren ve kafasında zaten bir planı olan bir yapıda karşımıza çıktı ve güçlü bir profil çizdi.   Bakanlık yaptığı dönemde tüm bakanlık birimlerini harekete geçirdi. Yerli otomobil çalışmalarına hızlı şekilde giriş yaptı projenin startını verdi. Ar-Ge Reform Paketi’ni inovasyon camiasının faydasına sunarak, önemli projeleri devreye alan ve Bakanlığa dinamizm aşılayan Işık, adeta herkesin kendisiyle birlikte koşmasını sağlamış ve projeleri hayata bir bir geçirerek agresif ve sonuç odaklı davranacağının sinyallerini tüm ülkeye vermişti. Bakan Bey’in, Nihat Bey’den görevini alırkenki güçlü profilinin, görevini teslim ederken hüzünlü ve duygusal bir tavra dönüştüğünü gözlerimle görmüş ve kendisinin bakanlığa ne kadar fiziki ve manevi bir şekilde bağlanmış olduğunu hissetmiştim.

Oysaki kendisine ülke güvenliğini tesis eden Milli Savunma Bakanlığı teslim edilmişti. Buna rağmen Işık, gözlerinin nemlenmesine mani olamamıştı. Dr. Faruk Özlü ( Proje adamı ) Faruk Bey görevi aldığında, kendisinin daha önce Savunma Sanayi Müsteşarlığında üstlendiği kritik projeleri yürütmesi ve takip etmesi bakımından Proje Adamı olduğu bilinmekteydi. Nitekim öyle de oldu; Fikri Bey’in başlattığı ve hükümetin tam desteğiyle nihayetlendirdiği Ar-Ge Reform Paketi gibi, Bakan Faruk Özlü de milat niteliğindeki Üretim Reform Paketi’ni sanayi camiasıyla buluşturdu. Fikri Sınai Mülkiyet Yasası ile ilgili önemli girişimler gösteren Bakan, yerli otomobil projesine de mesafe kat ettirdi ve projeyi son aşamasına getirdi.

Bakan Faruk Özlü, savunma kökenli olmasının getirdiği yoğun seçicilikle zaman zaman eleştirilere maruz kalsa da, gösterdiği yüksek titizlikle de endüstri camiasında adından sıkça olumlu bir şekilde söz ettirdi. Ar-Ge’ye verdiği önemle anılan Eski Bakan Özlü, Ar-Ge merkezlerine güçlü hedefler çizdi. Özlü’nün en büyük ataklarından biri ise tasarım merkezlerini filizlendirmesi ve sayılarını artırması oldu. Sanayi camiasına Ar-Ge ve tasarımı benimseten Özlü, bugün Ar-Ge merkezlerinin sayısını 934, tasarım merkezlerinin sayısını ise 222’ye ulaştırmıştı. Mustafa Varank (Tecrübeli teknokrat) Mustafa Bey, 9 Temmuz 2018 itibariyle ismi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak değişen yapının başına geldi ve görevi 1 gün sonra Özlü’den teslim aldı. Sanayi camiası Varank’ı merak ediyor. Bugüne dek aldığı eğitimlerle kendini iyi bir şekilde yetiştiren Varank, Endüstri 4.0’a büyük mesafe kat ettirecek. Varank’ın atılımları özellikle yazılım, bilişim ve yapay zeka konuları üzerine yoğunlaşabilir.  Uzun yıllar Cumhurbaşkanı Başdanışmanı görevinde bulunan; devleti ve bürokrasiyi bilen Varank, devir teslim törenindeki rahatlığıyla da takdir toplamıştı.

Faruk Bey devletine hizmet etmenin verdiği gururun yanı sıra hüzünlü oluşuyla dikkat çekerken; Mustafa Bey güçlü, rahat ve kendinden emin duruşuyla hafızama kazınmıştı. Varank’ın, yeni dönemin ilk sanayi bakanı olduğunu da hatırlatmak isterim. Törene ailesinin ve küçük çocukların da katıldığı Bakan Bey, devir teslim törenlerinde hiç karşılaşmadığım bir manzarayı da bana yaşatmış oldu. Resmi devlet dairelerinden uzak olan bu karelerde, törene çocukların cıvıltısı damgasını vurmuştu. Evet, düşünün ki, resmi bir devir teslim töreninde çocuklar parka gelmişçesine şendi. Bir çocuğu güvenle kucaklaması, yeni bakanın aile kavramına verdiği ehemmiyeti gösteriyor bence… Yakın çevresinin sunduğu tebrikleri kabul eden ve sıcak karşılayan Bakan Bey’e ben de tebriklerimi iletme şansı buldum. Bakan Bey renkli, güçlü ve ekipçi bir anlayışta bize göre… Ne yapacağını bilen yapıda olduğunu görmek beni ziyadesiyle memnun etti.

Umarım, bu düşüncelerim eksiktir ve Bakan Bey bahsettiğim niteliklerin de kat be katına sahiptir. Kendi ekibini oluşturacağı düşündüğüm Varank, kurum hafızasına sahip, liyakatli ve sanayicinin dilinden konuşan deneyimli bürokratları da ekibine dahil edebilir. Bakan Bey’in yola hangi ekiple devam edeceği ve hangi tecrübeli isimle kafa kafaya vereceği büyük merak konusu…

Kaynak: EKONOMİ GAZETESİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.