Borsa İstanbul haftaya sert satışlarla başladı

Dün kapalı olan ABD piyasaları bugün yeniden işleme açılacak. Ancak tatil; İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde devam ederken Asya’da ise Hong Kong piyasaları kapalı.

Borsa İstanbul haftaya sert satışlarla başladı
Yayınlama: 26.12.2023
3
A+
A-

Dün kapalı olan ABD piyasaları bugün yeniden işleme açılacak. Ancak tatil; İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde devam ederken Asya’da ise Hong Kong piyasaları kapalı. Dolayısıyla tatil rehavetinin küresel ölçekte etkisini sürdürmesi nedeniyle yurt dışında haftanın ikinci işlem günü de durgun geçmeye aday. Yurt içinde ise geçen haftaki baskının düşük işlem hacmiyle artarak devam ettiğini görüyoruz. Bugün makroekonomik veri tarafında içeride reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı rakamlarını takip edeceğiz. ABD’de ise Chicago ve Dallas Fed endekslerinin yanı sıra Case Shiller konut fiyat endeksi açıklanacak. Ancak piyasaların yılın son haftasında veri odaklı hareket etmesini beklemiyoruz.

Siyaset tarafı ise TBMM Dışişleri Komisyonu’nun İsveç’in NATO’ya katılımının uygunluğuna dair teklifi görüşmesi ile bugün hareketli olacak. Teklifin meclis genel kuruluna sevk edilmesi için 27 üyeli komisyonda oy çokluğuyla kabul edilmesi gerekiyor. Sürecin sorunsuz ilerlemesi ve genel kuruldan da onay alınması durumunda bu kez ABD Kongresi’nin F-16’larla ilgili tavrı izlenecektir. Dolayısıyla piyasalar bir süre Türkiye’nin batılı ülkeler ile olan ilişkisine odaklanabilir.

TL: Yurt dışı piyasaların Noel tatili nedeniyle kapalı olduğu günde döviz piyasaları genel olarak sakin bir görünüm sergilerken özellikle paritenin günü yataya yakın seviyelerde noktaladığını gördük. TL’nin ise önceki günlere kıyasla özellikle günün başında daha zayıf bir eğilim sergilemesiyle USD/TL’nin 29,30’a yaklaşması dikkat çekti. Kur günü ise 29,20’nin altında noktaladı. Yurt içinde bugün reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı gibi veriler açıklanacak olsa da verilerin anlamlı bir etki yaratmasını beklemiyoruz. 

Borsa İstanbul: Geride bıraktığımız haftayı %5’in üzerinde kayıpla noktalayan BIST-100 endeksinde satış baskısı yeni haftaya başlarken de etkisini sürdürdü. Açılış ile birlikte teknik açıdan önemini yüksek bulduğumuz 7530 puanın da kırılmasıyla geri çekilme derinleşirken ilk bir saatlik zaman diliminde %2’nin üzerinde değer kaybını gören endeks günü ise %3,9’luk kayıpla noktaladı. Endekste yer alan 100 hissenin 98’i kapanışı eksi bölgede yaptı. Geri çekilmenin düşük bir işlem hacmiyle gerçekleştiğinin de altını çizmek isteriz. Teknik açıdan bakıldığında dünkü kayıplar ile endeks Ağustos ayından bu yana görülen en düşük seviyeye inmiş oldu. İlk önemli destek konumunda bulunan 7300’ün de aşağı yönlü geçilmesi kısa vade için oldukça negatif bir sinyal verirken bu seviyenin altında kalındığı bir senaryoda 6950-7000 puan bandını ilk önemli destek olarak takip edeceğiz. Bu bölgeden hem aşağı yönlü kanal desteği hem de Mayıs-Ekim arasındaki yükselişin Fibonacci düzeltme seviyesi geçiyor.

Kaynak ÜnlüCo


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.