BMGK’nin kasım ayındaki çalışmaları değerlendirildi

Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun, dün başkanlık ettiği brifingde, Malta ve Mozambik’in BM daimi temsilcileriyle birlikte, 100’den fazla ülkenin temsilcilerine, Çin’in BM Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanlığı süresince gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

BMGK’nin kasım ayındaki çalışmaları değerlendirildi
Yayınlama: 01.12.2023
2
A+
A-

Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun, dün başkanlık ettiği brifingde, Malta ve Mozambik'in BM daimi temsilcileriyle birlikte, 100'den fazla ülkenin temsilcilerine, Çin'in BM Güvenlik Konseyi (BMGK) dönem başkanlığı süresince gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Zhang Jun, Çin'in sorumlu ve yapıcı bir tutumla, BMGK ve BM üye ülkeleriyle birlikte öncelikli konulara odaklanarak, dayanışma ve iş birliğini güçlendirdiğini, adalet ile açıklığı koruduğunu belirtti. Çin'in Güvenlik Konseyi'nin gerekli rollerini teşvik etmek için aktif çaba gösterdiğini vurgulayan Zhang, Güvenlik Konseyi'nin kasım ayında 30'dan fazla toplantı düzenlediğini ve 7 kararın onaylandığını hatırlattı.

Zhang Jun, İsrail-Filistin çatışmasının geçen ay Güvenlik Konseyi'nin en acil gündemi olduğunu belirterek, Çin'in bu konuda barış, adalet ve vicdanın yanında yer aldığını ve Güvenlik Konseyi'nin sorumlu ve anlamlı eylemlere geçmesini aktif olarak teşvik ettiğini ifade etti.

Zhang, “Çin ve Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin ortak çabalarıyla 2712 sayılı karar onaylandı. Bu, 2016 yılı sonundan bu yana BMGK'de Filistin-İsrail meselesi üzerinde onaylanan ilk karardır ve 7 Ekim'de Filistin ile İsrail arasında yeni tur çatışmanın ortaya çıkmasından beri BMGK'de onaylanan ilk ilgili karardır. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin başkanlık ettiği BMGK Filistin-İsrail meselesine yönelik üst düzey toplantıda Çin'in ilgili tutumu kapsamlı bir şekilde açıklandı ve tarafların barışın yeniden kazanılması doğrultusunda mutabık kalmasına hız verildi.” dedi.

Zhang Jun, ayrıca, Çin'in çağrısıyla 20 Kasım'da BMGK'de düzenlenen “Ortak Kalkınmayla Kalıcı Barışın Teşvik Edilmesi” temalı oturumda tarafların birçok fikir birliğine vardığını söyledi.

Malta, Mozambik, Filistin, Sri Lanka, Fas, Rusya, Pakistan, Türkiye ve Suriye dahil ülkelerden temsilciler, Çin'in Filistin-İsrail çatışması gibi konularda adil tutumunu ve yapıcı rolünü övgüyle değerlendirerek, Çin'in kapsayıcı, şeffaf, pragmatik ve verimli çalışmalarını, ayrıca BMGK çalışmalarının güçlendirilmesi ve dünya barışı ve güvenliğinin korunmasına yaptığı katkıları takdirle karşıladılar. 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.