BİST100 endeksi

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi
Yayınlama: 15.05.2024
1
A+
A-

BİST100 endeksinde yatay başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.

BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü 117 puan artış, %1,17 yükselişle 10.173 seviyesinden tamamladı. %2,4'lük volatilitede hareket eden endekste en çok yükselen sektörler spor, ticaret ve banka olurken, inşaat ve teknoloji sektörü geri çekildi. Yabancı bir kurumun yurt içi banka hisselerinde yukarı yönlü hedef fiyat revizyonu yapması bankalara katalizör etki yaratırken, Fed Başkanı Powell'ın yaptığı açıklamalar, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ile TCMB Başkanı Karahan'ın verdiği mesajlar BİST'te genele yayılan yükselişi beraberinde getirdi.

Bugün global piyasalarda ABD enflasyon verisine odaklanılacak. Geçtiğimiz haftalarda Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin altına gelmesi ile enflasyonun soğuma eğilimine girdiğine dair algı oluşmuş, Fed'in Eylülde faiz indirimi yapabileceği tekrar gündeme gelmişti. 12 Haziran'da Fed'in faizi sabit tutma ihtimali anketlerde %97 olurken, Eylül ayında faiz indirim beklentisinin oranı %60'ların üstüne kadar yükseldi. Fakat Fed eyalet üyeleri temkinli kalmaya da devam ediyor. Atlanta Fed Başkanı Bostic, ''politika gevşemesinin zamanlaması ve kapsamı belirsiz'' açıklamasında bulunurken, San Francisco Fed Başkanı Daly, ''ABD enflasyonunun önümüzdeki aylarda nereye gideceği konusunda kayda değer bir belirsizlik olduğunu'' belirtti. 

ABD'de Ocak ayında açıklanan yıllık bazda enflasyon sonrasında yıllık bazda Şubat ayında %3,2, Mart ayında ise %3,5 artış gerçekleşmişti. Buradaki yükselişteki en önemli neden ise istihdam piyasalarındaki yukarı yönlü seyrin iç talebe bağlı olarak geri çekilmesi beklenen enflasyonu sınırlamasıydı. Nisan ayında ABD'de enflasyonun yıllık bazda %3,5 seviyesinden %3,4'e gerilemesi bekleniyor.Dün açıklanan ABD ÜFE verisinin beklentilerin üstünde gelmesi tedirginliğe yol açarken, gözler enflasyon verisine çevrildi.

Enflasyon kararı öncesinde Fed Başkanı Powell, bir etkinlikte konuşma gerçekleştirdi. Son aylarda enflasyonda ilerleme kaydedilmemesi göz önüne alındığında merkez bankasının sabırlı olması ve yüksek faiz oranlarının çalışmasına izin vermesi gerektiğini söyledi.

Kamuda Tasarruf Paketi’nin açıklanması sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, kamuda tasarruf paketinin bütçede ne kadarlık bir etki yaratacağının yaz sonunda yapılması planlanan OVP gözden geçirmesinin bir parçası olarak duyurulabileceğini söyledi.

TCMB Başkanı Karahan Doha'da düzenlenen Katar Ekonomik Forumu'nda konuştu. Karahan enflasyonda yukarı yönlü risklerin farkında olduklarını ve enflasyonu düşürmek için gerekmesi durumunda harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi. Karahan “Piyasa enflasyonun düşeceğine inanıyor ama tahminler konusunda farklılıklar var. Bizim beklentimiz %38, piyasanın beklentisi %44 seviyesinde.” dedi. Karahan enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren düşeceğini dile getirdi.

Kaynak İnfo Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.