BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ YILDIZI PARLAYARAK YOLUNDA DEVAM EDİYOR

BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ YILDIZI PARLAYARAK YOLUNDA DEVAM EDİYOR
Yayınlama: 02.01.2024
0
A+
A-

 

Sınai mülkiyet ekosistemi her yıl üzerine koyarak büyüyor. Marka, patent, tasarım ve faydalı model başvurularındaki son üç yıllık rakamlar, bu çıkarımımızı doğrulayan bir performans ortaya koyuyor. Sektör kırılımlarını incelediğimizde ise Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WİPO) verilerine göre ise 2020 yılında başvurusu yapılıp 2022 yayına çıkan dosyalar için de en çok başvuru yapılan alan 323 bin 595 adet başvuru ile Bilgisayar Teknolojileri olduğu görülüyor. Bunu 205 bin 816 adet başvuru ile elektrikli makineler ve enerji sektörü, 180 bin 797 başvuru ile ölçüm ve162 bin 501 başvuru ile dijital iletişim sektörleri takip ediyor. Bu tablonun şu anki yapılan başvurularda da devam ettiğini görmek mümkün. Resmi rakamları ise 2023 yılında göreceğiz. Çünkü WİPO resmi rakamları bir yıl sonrasından açıklayarak bir sonraki dönemin nisan ayında paylaşıyor.

2024’te gidişat nasıl olacak olacak?

İhracatçılarımızın orta ve yüksek teknolojili ürünlere ağırlık vermesine paralel olarak patent, faydalı model, tasarım ve marka başvurularında da ciddi artışlar yaşanacak. Özellikle ikiz dönüşüm, Endüstri 5.0, yapay zeka kavramlarının her geçen daha fazla gündeme gelmesi yukarıda da belirttiğim gibi sınai mülkiyet ekosisteminde kendisi gösteriyor. Ülkemizde de birçok kurum ve kuruluş bu gelişmeleri yakından takip ederken, yaptıkları çalışmalarla orta vadede yüksek teknolojili ürünlerin ihracatını daha fazla artıracaklar.

Patentli alınmayan ürün kopyalanmaya mahkum

İnsanlığın ilk dönemlerinden günümüze kadarki süreçlerini işlediğimizde geliştirilen tüm buluşlar ortak bir noktanın olduğunu görüyoruz. O nokta ise buluşların ihtiyaçlardan doğduğu prensibidir. Bu prensiple hareket ettiğimiz zaman basit günü görünen fikirlerin asılında çığı açtığına şahit oluyoruz. Tarihte tekerleğin bulunmasından, elektriğin icadına, süpürgenin keşfinden ilk bilgisayarın yapımına kadar tüm aşamaların temelinde bir eksikliği gidermek olduğunu görebiliyoruz.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.