Biden: Rehine takası anlaşması bir diplomasi ve dostluk başarısıydı

Washington, 1 Ağustos (Hibya) – Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, gerçekleştirilen rehine takası anlaşmasının diplomasi ve dostluk başarısı olduğunu belirtti.

Biden: Rehine takası anlaşması bir diplomasi ve dostluk başarısıydı
Yayınlama: 01.08.2024
0
A+
A-

ABD Başkanı Joe Biden konuşmasında şunları aktardı:

“Bugün Rusya’da haksız yere hapsedilen 3 Amerikan vatandaşın ve bir Amerikan yeşil kart sahibi nihayet evlerine dönüyor; Paul Whelan, Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva ve Vladimir Kara-Murza. Rus yetkililer bunları tutuklamıştı ve hiçbir şekilde hukuki bir tarafı olmayan cezalar verildi.

Paul eski bir denizciydi bir nikah için gitmişti, Evan Wall Street Journal muhabiriydi habercilik yapmak için Rusya’daydı, Alsu ailesini görmek için oradaydı ve üçü de casusluk yapmaktan suçlanmışlardı. Vladimir Rus vatandaşıydı ancak yeşil kart sahibi Pulitzer ödüllü bir gazeteciydi. Putin rejimini eleştirmişti bu sebeple vatan hainliğinden hüküm giymişti.

4 vatandaşın da yaşadıkları ızdırap sona erdi ve özgürler. Kısa süre önce aileleri Oval Ofisten onlarla konuşma fırsatı buldu. Rusya’dan ayrıldılar ve Türkiye’ye gittiler, kısa süre sonra uçakları yola çıkacak.

İnanılmaz bir rahatlama yaşadık. Bütün ülkede onların geri dönebilmeleri işin dua ediyorduk ve bu özgürlüklerini güvence altına alan anlaşma bir diplomasi ve dostluk başarısıydı.

Rusya toplamda 16 tutukluyu serbest bıraktı. Bu 16 kişi içerisinde 4 Amerikalı, 5 Alman, 7 Rus vatandaşı ve siyasi tutuklular mevcut. Bu Ruslardan birisin insani haklar örgütü yöneticisiydi ve Ukrayna savaşına karşı durduğu, muhalif olduğu için Rusya’daki hapishanelerde çürürken artık demokrasi için çalışmak için özgürler.

Bu rehine takası müttefiklerimiz olmadan olmazdı. Almanya, Slovenya, Türkiye, Polonya hepsi bizim yanımızda durdular ve cesur kararlar verdiler. Bu ülkeler ülkelerinde hapiste bulunan tutukluların serbest bırakılması için bizim yanımızdalardı. Müttefik ve ittifakların ne kadar önemli olduğunu gösteren bir gündeyiz. İttifaklarımız halklarımızı daha güvenli kılmaktadır bugün bunu bir kere daha görmüş olduk.

İşte biz Amerika Birleşik Devletleri özgürlük için, bağımsızlık için, adalet için savaşırız. Sadece kendi insanlarımız için değil başka insanlar için de savaşırız. İşte bu sebeple Amerikalılar bugünkü başarımızdan gurur duyabilirler. Bizim yaptığımız iş birinci günde başlamadı bunu çok öncesinde başladı. Geçiş sürecinde ulusal güvenlik ekibime haksız şekilde hapishanede olan rehinelerle ilgili çalışmalarını istedik ve daha göreve gelmeden çalışmaya başladık. Bugün itibariyle yönetimim 70’ten fazla Amerikalıyı ülkemize döndürmüştür.

Yarın çok büyük bir gün olacak. Çaba gösteren ve üzerine düşenleri yapan herkese teşekkür ederim”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.