Betam: GSYH dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 4,4 büyüdü

İSTANBUL- 30.01.2024-HİBYA- Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (Betam) kesinleşen Ekim, Kasım ve kısmen açıklanan Aralık ayı GSYH öncü göstergelerine dayanarak yaptığı hesaplamalara göre, Türkiye ekonomisinin (GSYH) 2023 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 4,4 büyümesi bekleniyor.

Betam: GSYH dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 4,4 büyüdü
Yayınlama: 30.01.2024
0
A+
A-

Prof. Dr. Ozan Bakış ve Araştırma Görevlisi Tarık Kocar tarafından hazırlanan “Çeyreklik Büyüme Negatif” başlıklı değerlendirmede, “Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yaptığımız hesaplamalarla ise 2023 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 0,7 azalacağını öngörüyoruz” denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

“GSYH tahmininde kullandığımız diğer mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış değişkenlere baktığımızda imalat sanayi üretim endeksinde yüzde 1,4’lük, hizmet sektörüne olan talepte ise yüzde 3,3’lük düşüş gözlemlemekteyiz. Perakende sektöründe fiyatların yüzde 6,8 düşmesi beklenmektedir.”

Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında imalat sanayi üretim endeksinin yüzde 1,5, perakende sektörün fiyat beklentilerinin yüzde 4.3 azalmasının öngörülduğu belirtilen Betam değerlendirmesinde, kapasite kullanım oranında yüzde 1.3’lük, elektrik tüketiminde ise yüzde 1’lik yıllık artışların hesaplandığı belirtilerek, şöyle denildi:

“2023 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla tüketim malları ithalatı artmaya devam etmektedir (yüzde 7). Tüketim malları ithalatı haricinde tüm tüketim öncü göstergelerinde çeyreklik bazda düşüş bekliyoruz.

“Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre bakıldığında, tüketim malları ithalatında ciddi bir artış (yüzde 55), konut kredilerinde ise azalış (yüzde 23,5) görülmektedir. Tüketici kredileri ve kredi kartları ile ÖTV ve kamu tüketim harcamalarında artışlar hız keserek devam etmektedir.

“Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriye göre, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde kamu yatırım harcamalarında yüzde 8,5’lik bir artış hesaplıyoruz. Diğer yatırım öncü göstergelerindeki değişimler ise yüzde 1,5’luk artış ve yüzde 3,3’lük düşüş aralığındadır.”

Yıllık bazda ise yatırım malı ithalatının önceki çeyreğe göre ivme yitirse de, yüzde 21,2 ile artmayı sürdürdüğü belirtildi ve şöyle devam edildi:

“Son 3 aylık üretim beklentileri ise yüzde 15’lik artışla önceki yıla göre bu çeyrekte daha pozitif bir eğilim göstermektedir. Kamu yatırım harcamalarında yıllık bazda yüzde 19,6’lık bir düşüş hesaplıyoruz.

“2023 yılının dördüncü çeyreğinde, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış altın dışı dış ticaret rakamlarına baktığımızda ihracatta yüzde 1,2’lik, ithalatta ise yüzde 0,2’lik düşüş bekliyoruz.

“Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla baktığımızda ise altın dışı ihracat yüzde 2,6 artarken, toplam ihracat yüzde 4,8 artmaktadır. Altın dışı ithalat yüzde 6,2 artarken, altın dahil edildiğinde ithalatta yüzde 3,9’luk artış hesaplanıyor.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.