Başkan Soyer, Sayıştay’ın kararına tepki gösterdi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sayıştay’ın kamu zararı tespit etmemesine ve projeleri olumlu bulmasına karşın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kooperatiflerden işlenmiş ürün ve doğrudan alım yapmasını engelleyen kararına karşın açıklama yaptı.

Başkan Soyer, Sayıştay’ın kararına tepki gösterdi
Yayınlama: 30.11.2023
1
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kooperatiflerden işlenmiş ürün ve doğrudan alım yapmasını engelleyen kararına tepki gösterdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi'nde düzenlenen basın toplantısında yüzlerce kooperatif ortağı çiftçiyle bir araya geldi.

Başkan Soyer, Sayıştay'ın denetim raporunda, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kooperatif mal alımlarının Kamu İhale Kanunu'nun istisnaları kapsamında olmadığının belirtildiğini ifade etti. Bu doğrultuda, kooperatiflerden 4734 sayılı Kanun'un 3-a maddesi kapsamında alım yapılamayacağı ve açık ihale usulü ile mal alımının gerçekleştirileceği vurgulandı.

Başkan Soyer, Sayıştay’ın kararına tepki gösterdi

Kooperatiflerden yaptıkları alımlara ilişkin bilgi veren Başkan Soyer, “2015 – 2018 yılları arasında 15 kooperatiften alım yapılarak, toplam 438 milyon 429 bin 691 TL ödeme gerçekleşmiştir. 2019 – 2023 yılları arasında ise 95 farklı kooperatiften ürün alımı gerçekleştirilmiştir. Bu kooperatiflerin ikisi deprem bölgesi olan Hatay ve Osmaniye olmak üzere toplamda 26 tanesi İzmir ili dışındadır. 2019 – 2023 yılları arasında gerçekleşen kooperatif alım miktarı 1 milyar lirayı geçti. Biz bu ürünleri sizlerden satın alırken hem ürünün elde kalmasını engelliyoruz hem de ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Süt Kuzusu Projesi tam olarak bu. Şimdi diyorlar ki sen ürününü sadece dökme olarak satabilirsin. Yani sütünü bidonla, yağlarını varille satarsın diyorlar” şeklinde konuştu.

Soyer, Sayıştay'ın raporunda 1 milyon liralık alımda kamu zararına rastlanmadığını belirterek, kanunların meşruiyetlerini kamu vicdanından aldığını ancak kamu vicdanının bu durumda yaralandığını ifade etti. Başkan Soyer, mücadelelerinden asla vazgeçmeyeceklerini ve projelerini sonuna kadar devam ettireceklerini vurguladı.

Başkan Soyer, Sayıştay’ın kararına tepki gösterdi


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.