Başkan Büyükkılıç: “Kayseri Büyükşehir tasarrufta hassas, yatırımda öncü belediye”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, 31 Ekim Dünya Tasarruf Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, büyükşehiri ‘tasarrufta hassas, yatırımda öncü’ belediye olarak niteledi.

Başkan Büyükkılıç: “Kayseri Büyükşehir tasarrufta hassas, yatırımda öncü belediye”
Yayınlama: 31.10.2023
1
A+
A-

Dünya Tasarruf Günü’nü kutlayan Başkan Büyükkılıç, tasarrufun da bir tür yatırım sayılabileceğini vurgulayarak, “Büyükşehir’imiz, 2021 yılındaki oranı daha da artırarak kendi rekorunu kırıp, 2022 yılında da yüzde 62.43’lük oran ile 30 büyükşehir arasında ilk 2 sırada yerini aldı. Bununla beraber tasarruf da bir yatırım sayılır. Kayseri Büyükşehir, tasarruf konusunda da adeta yatırımcı bir belediye olarak hassasiyet göstermiş ve önemli mesafe kat etmiştir” ifadesinde bulundu.

Elektrik ve akaryakıtta tasarruf

Yüzde 51’i Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Elektrik Şirketi’nin, elektrik dağıtım sektöründe topraklama iletkeni olarak bakır yerine galvanizin kullanımına yönelik Ar-Ge projesi ile Türkiye’ye yaklaşık bir milyar Türk Lirası katkı sağlandığını ifade eden Büyükkılıç, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. bünyesinde toplu ulaşım hizmeti vermeye başlayan elektrikli otobüsler ile de toplam 130 bin 500 kilometre kat edilen yollarda 395 bin TL akaryakıt tasarrufu gerçekleştirilirken, 103 ton karbondioksit salınımının da önüne geçildiğini paylaştı.

''GES ve biyogaz ile kayıp enerji kazanıldı, kayıplar kazanca dönüştü''

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, sadece bir yılda kent gelenindeki elde edilen katı atıktan 42 milyon kilovat, biyogaz tesisinde 20 milyon kilovat, KASKİ için kurulan güneş enerji santralinden 11 milyon kilovat, atık sudan 5 milyon kilovat olmak üzere yaklaşık 80 milyon kilovat elektrik üretip, 40 milyon ton karbon salınımının önüne geçtiklerini vurguladı.

Büyükkılıç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü’nün ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini kendi tesislerinden karşılayabilmek için 160 milyon TL değerinde yatırım bedeli ile hayata geçirilen Güneş Enerji Santrali, (GES) KASKİ’ye yıllık 30 milyon TL’lik enerji tasarrufu katkısı sunacağını da aktardı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.