Başkan Bozbey, “Borcun 25 milyarı aştığını görüyoruz”

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, önlerinde acı ama gerçek bir tablo bulunduğunu, incelemelerin de henüz daha tamamlanmadığını söyledi.

Başkan Bozbey, “Borcun 25 milyarı aştığını görüyoruz”
Yayınlama: 07.05.2024
1
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, seçimlerin ardından ilk değerlendirme toplantısını Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde düzenledi.

Son iki gündür gündemi meşgul eden konuya açıklık getirerek konuşmasına başlayan Başkan Mustafa Bozbey, “Halkımızın hassasiyetlerini anlıyorum. Daha netleşmemiş, süreci tamamlanmamış bir konunun bu kadar kamuoyunun gündemine gelmesini de önemsiyorum. Bu konuyla alakalı gereğini yaptığımızı da kamuoyunun bilmesini istiyorum. Belediyemizi yönetirken liyakatli ve deneyimli kadrolarla hizmetlerimizi en iyi şekilde sunacağımızı herkesin bilmesini istiyorum” dedi.

Toplantılar neticesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarının yaklaşık yüzde 60-70’ine erişebildiklerini hatırlatan Bozbey, “Her geçen gün tespit ettiğimiz borç maalesef ki büyümeye devam etti. Önceki dönem belediye başkanı belediyenin toplam borcunun 7.1 milyar TL olduğunu belirtmişti. Ancak devir teslim esnasında Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili ve aynı zamanda Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, borcun iştiraklerle birlikte 20 milyar TL civarında olduğunu belirtmişti. Bizim ekibimiz gece gündüz çalışarak mevcut durumun yüzde 60-70’inde henüz tespitlerde bulunabildi. Önümüzde zaman var ve ulaşamadığımız kısımlar var. Bu çalışmalar devam ediyor. Tablonun tamamı ortaya çıkınca bunu da kamuoyuyla paylaşacağız. İlk olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcunu yaklaşık 10 milyar 309 milyon civarında tespit ettik. BUSKİ’nin toplam borcunu ise 10 milyar 132 milyon civarında tespit ettik. Bağlı şirketlere baktığımızda toplam olarak değerlendirildiğinde yaklaşık 4 milyar 635 milyon civarında bir borç tespit ettik” diye konuştu.

Önlerinde acı ama gerçek tablo bulunduğunu dile getiren Başkan Bozbey, incelemelerin de henüz daha tamamlanmadığının altını çizdi. Başkan Bozbey, “7.1 milyar ile başlayan ve 20 milyar ile devam eden sürecin şu an 25 milyarı aştığını görüyoruz. Borçlar biner biner değil, milyon milyon değil, milyar milyar artıyor. Peki bu para nerede harcandı? Bir karış metro mu yapıldı? Trafik sorunu çözüldü de bu para mı harcandı? Sahillerimiz mi güzelleşti? Büyük ölçekte kentsel dönüşüm yapıldı da oraya mı harcandı? Bursa’nın planlama sorunu mu çözüldü? Nereye gitti bu paralar” dedi.

Bu parayla nelerin yapılabileceğini de anlatan Başkan Bozbey, “25 milyar TL ile 19 kilometre metro hattı, 110 kilometre hafif raylı sistem, 155 kilometre metrobüs hattı, 2100 adet bin metrekareden kreş, 21 bin adet 60 metrekareden sosyal konut yapılabilirdi. Keşke bu borç, yatırımlar sonucunda olsaydı. O zaman Bursalılar ve bizler bu tabloya daha yapıcı bakabilirdik. Ancak önümüzde belediyeye bağlı şirketlerin ihale ve satın almalarındaki usulsüzlükler ile belediyeye 5 buçuk milyar lira gibi büyük borç yükleyen yeni stat örneği var. Kamuoyunda çok tartışılan T2 hattı var. Eğer metrobüs yapılsaydı şehrin 3 milyar gibi bir avantajı olacaktı. Bunların finansman maliyetlerini de daha konuşmuyoruz. Her geçen gün bunların faiz yükleri üzerine biniyor. Bunun gibi yanlış projelerle Bursa bu bedelleri ödemeye mahkum edildi” diye konuştu.

Yapılan usulsüzlükleri bundan sonra da kamuoyunun paylaşacaklarını anlatan Başkan Bozbey, tüm belediye ve şirketlerdeki işlemlerin bağımsız denetçiler ve müfettişler aracılığıyla yapılacağını anlattı.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.