Barilla, çalışanlarına eşit fırsatlar sunmayı hedefliyor

Barilla, 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek olan yeni Küresel Doğum İzni Kurumsal Politikası ile, mevcut çalışma yasasının annelere tanıdığı doğum iznine ilave olarak, babaların da annelere tam destek vermesi için 12 haftalık ücretli babalık izni tanımlıyor.

Barilla, çalışanlarına eşit fırsatlar sunmayı hedefliyor
Yayınlama: 11.10.2023
7
A+
A-

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve ebeveyn hakları konularının giderek önem kazandığı günümüzde, Barilla küresel ölçekte öncü bir politikaya daha imza atıyor. Dünyaca ünlü gıda şirketi, 1 Ocak 2024'te Küresel Doğum İzni Kurumsal Politikası’nı yürürlüğe alacak. Barilla Grubu, cinsiyet eşitliği taahhüdünü daha da ileriye taşıyan bu politika değişikliği ile çalışanlarına eşit fırsatlar sunmayı hedefliyor. Yıl başında hayata geçecek yeni politika ile çalışan annelerin yasal doğum iznine ek olarak, babaların da bu sürece adapte olmalarını sağlamak ve annelere destek vermelerine yardımcı olmak adına, babalara özel en az 12 haftalık izin sağlanacak. Evlat edinen anne-babalar da uygulama kapsamında olacak. 

Barilla Grubu Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Direktörü Floriana Notarangelo, ebeveynliği geliştirmeyi ve iş yerindeki cinsiyet uçurumunun ana faktörlerinden birini azaltmayı amaçlayan yeni şirket politikasının hayata geçecek olmasından gurur duyduklarını belirterek; “Ebeveyn dostu bir şirket olarak önemli adımlar atma politikamız çerçevesinde, çalışanlarımızın ebeveyn olarak çıktıkları yeni yolculuklarında onlara daha iyi koşullar sağlamayı taahhüt ediyoruz.” dedi.

Çalışanların yarısına yakını çalışacakları şirketin ebeveyn politikalarını önemsiyor

Uluslararası İnsan Kaynakları platformu Remote tarafından yapılan uluslararası bir ankete göre, her iki çalışandan biri şirketin ebeveyn politikalarının çok önemli olduğunu ifade ediyor. Toplam 10 pazarda 6 bine yakın tam zamanlı çalışanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre; katılımcıların neredeyse yarısı, şirketin daha kapsayıcı ebeveyn politikaları olması halinde yeni bir iş pozisyonunu kabul etmeyi düşüneceklerini belirtiyor. Katılımcıların yüzde 47'si ise şirketin ebeveyn politikalarının beklentilerini karşılamaması halinde iş teklifini reddedebileceklerini belirtiyor.  

Barilla, özellikle çalışan ebeveynlerin ihtiyaçlarına odaklanarak tüm çalışanlar ve iş ortakları için destekleyici bir ortam yaratmak amacıyla önümüzdeki yılın başında yeni Küresel Doğum İzni Politikasını uygulayarak bu soruna çözüm bulmaya hazırlanıyor. 

Cinsiyetler arası maaş eşitliği sağlandı

Barilla Grubu, toplumsal cinsiyet farkındalığı programlarını bütünsel bir yaklaşımla yürüterek uzun yıllardır cinsiyet eşitliğini teşvik etmeyi ve kapsayıcı bir çalışma ortamı oluşturmayı amaçlıyor. Bu çerçevede, Barilla, “eşit işe eşit ücret” ilkesine uygun olarak dünya genelindeki tüm çalışanları için cinsiyetler arası maaş eşitliğini sağladı ve 2020 yılında uluslararası düzeyde tüm haksız cinsiyete dayalı ücret farklılıklarını ortadan kaldırdı. Bu başarı, tüm dünyada kadınların katılımına uygun iş yerleri yaratma konusundaki yenilikçi uygulamaları nedeniyle 2021 Catalyst Ödülü'nü kazanmalarını sağladı.

Kadın çalışan adayı bulana kadar işe alım sürecini uzatıyor

Barilla Türkiye ise globalde hayata geçirilen projeleri bir adım öteye taşıyor. Şirket Türkiye'de tüm çalışanlarının aktif katılımıyla 2018 yılına göre beyaz yaka kadın çalışan oranını yüzde 33'ten yüzde 41'e yükseltti. Aynı şekilde, müdür ve üstü pozisyonlarda çalışan kadın oranı yüzde 31'den yüzde 55,6'ya yükseldi. İşe alım süreçlerinde cinsiyet eşitliğini artırmayı gözeten uygulamaları benimseyen Barilla Türkiye, kısa listelerde eşit sayıda kadın ve erkek çalışan adayı bulunmasına özen gösteriyor. Özellikle erkek çalışan sayısının yüksek olduğu birimlerde cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla şirket, uygun kadın çalışan adayını bulana kadar işe alım sürecini uzatıyor.


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.