Bakn Uraloğlu: Çalışmaları bitirerek Haydarpaşa Garımızı bu yıl içerisinde hazır olacak

FATMA ELİF BYEHNA- 03.07.2024 – HİBYA – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Haydarpaşa Garının tüm çalışmalarının kısa zamanda bitirilerek bu yıl içerisinde tamamen hazır hale getirilmiş olacağını açıkladı.

Bakn Uraloğlu: Çalışmaları bitirerek Haydarpaşa Garımızı bu yıl içerisinde hazır olacak
Yayınlama: 03.07.2024
1
A+
A-

Bakan Uraloğlu'nun konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Haydarpaşa Garı, İstanbul’un muhteşem sembol yapılarından biri haline dönüşmüştür. Ama maalesef 28 Kasım 2010’da çıkan yangından dolayı Haydarpaşa Garımızın çatısı çökmüş dördüncü katı tamamen kullanılamaz hale gelerek yapı büyük zarar görmüştür.

Bu üzücü olayın sonrasında ise Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğümüz eliyle tarihi sokuya da zarar vermemek adına titizlikle yürüttüğümüz restorasyon çalışmalarına başladık.

Restorasyon çalışmalarımızı iki etap halinde sürdürüyoruz. Birinci etapta hasarın en çok olduğu tarihi garın çatı restorasyonuna başladık ve 3 yıl içerisinde aslına uygun olarak tamamladık. İki kuleden oluşan çatı binası için 11 adet çelik çatı makasını orijinaline uygun olarak yeniden imal ederek eski haline kavuşturmuş olduk. Zarar gören eski çelik makaslarla tuğla duvarlar ve çatı ahşap malzemelerini de onararak koruma altına aldık.

Çarı ahşaplarını yeniledik. Özgün formuna uygun çatı kaplamaları yaptık. Kulelerin onarımlarını da gerçekleştirdik. Mimari formuna uygun restorasyon çalışmaları tamamlanan çatı katı, mekanik ve elektrik tesisatının ardından yükseltilmiş döşemenin de yapılmasıyla yeni görünümüne kavuşmuş olacak.

Zeminde yapılan tespit çalışmaları sonucu zemin iyileştirme çalışmalarını tamamladık ve olası büyük bir depreme yönelik yapısal güçlendirme imalatlarını da gerçekleştirdik. İstanbul için bu gerçekten önemliydi.

Tarihi Haydarpaşa Garının simgesi olan ve yangında motoru ve diğer mekanizmaları zarar gören saatin bakımını yaparak orijinal yerine yerleştirdik. Zemin kattaki yolcu bekleme salonunun bezemelerini, vitray camlarını ve çerçevelerini, özgün döşeme duvarlarını, duvar kaplamalarını altın varaklı aplikleri, ahşap kapı, pencere panjur işlerini de bitirdik.

Dış cephenin onarımı için de hassas bir çalışma yürütüyoruz.

İnşallah tüm çalışmalarımızı kısa zamanda bitirerek Haydarpaşa Garımızı bu yıl içerisinde tamamen hazır hale getirmiş olacağız.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.