Bakan Yumaklı: “2030’da su kaynaklarının yüzde 20 azalacağını öngörüyoruz”

SÜMEYYE YALÇIN- 17.11.2023 – HİBYA – Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2030 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 10 artacağını ve su kaynaklarının da yüzde 20 azalacağını öngördüklerini belirtti.

Bakan Yumaklı: “2030’da su kaynaklarının yüzde 20 azalacağını öngörüyoruz”
Yayınlama: 17.11.2023
0
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 'Su Verimliliği Seferberliği Bilgilendirme Toplantısı'na katıldı.

Yumaklı'nın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Ülkemizin farklı illerinde yağış azalmalarına rastladık. Elbette dünyada aynı şekilde iklim kriziyle mücadele halinde. Aral Gölü son 50 yılda öcneki büyüklüünün yüzde 90 oranında küçülmş durumda, ülkemizde ise Akşehir Gölü mevcut su yüzeyinin 3’te 2’sini kaybetmiş durumda.

Kişi başına düşen yıllık su miktarı 1313 metreküp. Bu kullandığımız değil, kullanabileceğimiz kişi başı azami miktarı ifade etmektedir.

Coğrafyamızda bugüne kadar bilinenin aksine artık su kaynaklarımız kısıtlı hale gelmiş durumda. 2030 yılında ülkemiz nüfusunun yüzde 10 artacağını su kaynaklarının ise yüzde 20 azalacağını öngörüyoruz. Geleceğimiz için toplumsal mutabıkla bu tehditleri krize dönmeden yönetebiliriz. 2030’da su kıtlığı çeken ülkeler arasına girebiliriz.

Amacımız el ele vererek su yetersizliğini engellemek. Baraj gölet ve yer altı depolaması gibi tesislerimizi artırıyoruz. Tarım kanunumuzu suyu merkeze alacak şekilde yeniden düzenledik.

Belediyelerimizin su kayıplarını azaltmalarını yağmur suyu arıtılmış su gibi alternatif su kaynaklarını kullanmalarını, sanayicilerimizin su verimliliği teknik ve teknoloji kullanmalarını ve vatandaşlarımızın su kullanımı konusunda daha hassas almalarını bekliyoruz.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.