Bakan Şimşek’ten önemli açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “İstanbul Sanayi Odası Ocak Ayı Meclis Toplantısı”nda önemli açıklamalarda bulunuyor.

Bakan Şimşek’ten önemli açıklamalar
Yayınlama: 31.01.2024
0
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamaları şu şekilde: “Dünyada özetle aslında göreceli olarak istikrarlı fakat düşük bir büyüme dönemindeyiz. Bunu yakın bir dönemde değişme ihtimali zayıf. Dezenflasyon devam ediyor. Finansal koşullar oldukça sıkıydı, gevşemeye başladı. Küresel ticarette korumacılık yeni normal ama tabi ki birtakım önemli trendlerle karşı karşıyayız. 

KÜRESEL BÜYÜME TAHMİNLERİ 

Dünya Bankası tahminlerine göre bu sene büyüme 2.6 olacak gelecek sene 2.4. IMF tahminlerine göre de küresel büyüme yüzde 3.1, gelecek sene de yüzde 3.1 civarında olacak. 

Küresel ticarette bir canlanma başlaması öngörülüyor. 2023’te küresel ticaret de aslında hemen hemen hiç büyümedi. Dezenflasyon dünyada devam ediyor. Küresel olarak baktığınız zaman enflasyonun yüzde 8.1’e düşmesi öngörülüyor. Bizim için önemli olan küresel finansal koşullar anlamında gelişmiş ülkelerdeki enflasyon trendidir. Burada enflasyonun 2.6’ya düşüşü öngörülüyor. Finansal koşullarda önemli bir iyileşmeyi içeriyor. 

‘FED VE ECB’DEN FAİZ İNDİRİMLERİNİN DEVAM EDECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR’ 

Küresel enflasyonun iniyor olması 2024’te ve 2025’he hem Amerikan Merkez Bankası hem Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi beklentilerini artırmış durumda. Fed için 140 baz puan, Avrupa Merkez Bankası için 130 baz puan, 2025’te de faiz indirimlerinin devam edeceği öngörülüyor. 

 

Bakan Şimşek, Enflasyon, küresel
www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.