Bakan Ersoy Uluslararası Kültür Bakanları Konferansı’na katıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta Mahtumkulu Firaki’nin doğumunun 300’üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen “Uluslararası Kültür Bakanları Konferansı’na katıldı.

Bakan Ersoy Uluslararası Kültür Bakanları Konferansı’na katıldı
Yayınlama: 17.05.2024
1
A+
A-

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy konferansın açılışında yaptığı konuşmada büyük şair Mahtumkulu’nun sadece Türkmen halkının değil, tüm Türk dünyasının vazgeçilmez bir değeri olduğunu söyledi.

TÜRKSOY tarafından 2024 yılında ilan edilen ‘Maktumkulu Firaki Yılı’ dolayısıyla Türkiye’de de farklı etkinlikler gerçekleştirildiğini belirten Bakan Ersoy, Mahtumkulu’nun yaşadığı yıllarda Türkmenlerin çektiği ciddi sıkıntıları bütün ağırlığıyla yüreğinde hissettiğine ve bu duygularını ifade etme arzusuyla dolup taştığına vurgu yaptı.

Şairin Arapça ve Farsça’yı çok iyi bilmesine karşın halktan biri olarak kullandığı sade Türkçe ile insanlarına ulaşarak onlar üzerinde derin etkiler bırakmayı başardığını dile getiren Bakan Ersoy, onun düşünce ve eserlerinin rehberliğinin bugünde değerini koruduğuna işaret etti.

Bakan Ersoy, konuşmasında şunları söyledi:

“Türk milletinin kadim tarihi, o tarihin içinde kök salıp zenginleşen eşsiz kültürü, inanç dünyası, töresi, gelenekleri nice aklı keskin, gönlü engin büyük insanın yetişmesine vesile olmuştur. O insanlar yeri gelmiş er meydanında yeri gelmiş akıl ve gönül dünyasında bizlere rehber olmuşlardır. Yürünecek yolu, gidilecek yönü göstermişlerdir. İsim isim saymaya çalışırsak söz de nefes de tükenir. Engin bir deryadır onlar. İşte Mahtumkulu bu uçsuz bucaksız deryada yükselmiş, Türkmenistan’dan bütün Türk illerine ve dünyaya, bir yüce dalga olup mısra mısra yol almıştır.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.