ATO BAŞKANI AKTAY: “MESLEKİ EĞİTİM İÇİN ÖRNEK TEŞKİL EDECEK BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK”

26 Ocak 2024 – Ankara Ticaret Odası’nın Gazi Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirdiği, metal ve metalürji alanındaki mesleki eğitimin niteliği yükseltilirken, Başkent, üç boyutlu yazıcılarla üretim yapacak bir laboratuvar kazandırdığı Intech Projesi tamamlandı

ATO BAŞKANI AKTAY: “MESLEKİ EĞİTİM İÇİN ÖRNEK TEŞKİL EDECEK BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK”
Yayınlama: 26.01.2024
2
A+
A-

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) Gazi Üniversitesi işbirliğinde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın “Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla Mesleki ve Teknik Eğitimin Artırılması Hibe Programı” kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın teknik ve AB Türkiye Delegasyonu’nun finansal desteğiyle hayata geçirdiği ve kısa adı Intech olan, “Metal ve Metalurji Sektöründe Yenilikçi Teknik ve Mesleki Yeterlilik Geliştirme Merkezi Projesi”nin kapanış toplantısı yapıldı.

ATO Congresium’da gerçekleşen toplantıda ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay ile Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, AB Delegasyonu Büyükelçi Müsteşarı Laurent Guirkinger, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Genel Müdür Yardımcısı Ersoy Günay ve Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Karagöz birer konuşma yaparak proje hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, projenin açılış toplantısını 4 Kasım 2022’de gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Ülkemiz için en önemli konuların başında mesleki eğitimin geldiğini her zaman ve her zeminde vurgulayan bir kuruluş olarak, mesleki eğitim için örnek teşkil edecek bir projeyi hayata geçirmiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

-İLERİ İMALAT TEKNOLOJİLERİ LABORATUVARI KURULDU-

Intech projesiyle, mesleki ve teknik liselerin metal ve metalürji bölümü öğretmenlerine eğitim verilmek üzere Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi bünyesinde “Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi” kurduklarını ve 3 boyutlu modelleme ve simülasyon sistemlerini/altyapılarını içeren “ileri imalat teknolojileri laboratuvarı” oluşturduklarını belirten Aktay, bu merkezde metal ve metalurji bölümünde görev yapan 205 öğretmene eğitim verildiğini kaydetti. Aktay, “İnsan kaynağını iyi değerlendirmenin ilk adımı iyi eğitim. İyi eğitim verebilmek için de önce eğiticiyi geliştirmek gerekiyor. Bu proje kapsamında eğitim verilen 205 öğretmen, binlerce meslek liseli gencimizin metal ve metalürji alanında doğru ve yetkin eğitim almasına zemin hazırlayacak. Böylece sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü yetiştirilerek, üretime, ekonomiye can verecek” dedi.

-STRATEJİK BİR SEKTÖR-

Metal ve metalurji sektörünün ekonomik büyüme ve gelişme açısından önemine vurgu yapan ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, “Havacılık, savunma, enerji, iletişim, otomotiv gibi katma değeri yüksek alanlara girdi sağlayan metal ve metalurji sektörünün gelişimi ülkeler açısından stratejik öneme sahip. Ekonomiler için lokomotif, kalkınmanın temel taşı” dedi.

Ülkemizde metal ürünler endüstrisinin büyüklüğünün yaklaşık 80 milyar dolar olduğunu ve önümüzdeki 10 yıl içinde 230 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşmasının beklendiğini kaydeden Aktay, “İmalat sektörünün yüzde 80’inde metal parçaları kullanılıyor. Yani, sanayide üretimimizin devamını sağlayan kritik unsur metal parçalar” diye konuştu.

-KATMA DEĞER VE REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLIYOR-

Metal ve metalürji sektörünün katma değeri yüksek ürünler oluşturduğunu ifade eden Aktay, “Dışa bağımlılığı azaltmanın, uluslararası pazarlarda rekabet üstünlüğü kazanmanın, ekonomik ve siyasi gücü artırarak dünyada söz sahibi olabilmenin yolu bu stratejik sektörlerde güçlenmekten geçiyor. Metal ve metalurji sektörüne yatırım yapmak ve sektörün eksiklerini gidermek, kendine yeterli, yenilikçi bir ekonomi inşa etmek için de fırsat oluşturuyor. Bütün bu hedeflere ulaşmak için insan gücüne, nitelikli iş gücüne ihtiyaç var” dedi.

Türkiye’nin savunma sanayindeki ihracat rakamlarından örnek veren Aktay, “Türkiye’nin ihracat kilogram fiyatı ortalama 1-1,5 dolar düzeyindeyken, savunma sanayiinde bu rakamın 50-55 dolara kadar yükseldiğini görüyoruz. Gurur kaynağımız savunma sanayiinde, son 20 yılda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyonu sayesinde ulaştığımız yüzde 80’lik yerlilik oranını, daha yukarılara taşımaktan, ürün gamını geliştirmekten söz etmek metal ve metalürji alanlarında gelişmekle mümkün” dedi.

– İŞ MODELİ YAYGINLAŞTIKÇA, DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK-

Intech projesi kapsamında geliştirilen iş modeli sayesinde, reel sektörün, üniversitelerle ortak Ar-Ge projeleri yürüterek yenilikçi çözümler bulabildiği, pazarda ihtiyaç duyulan, talep edilen ürünleri tasarlayıp prototiplerini üretebildiğini gördüğünü ifade eden Aktay, “Bu da ileri ve süper metal alaşımlarının şehrimizde üretilebileceği ve bu sayede ham maddede dışa bağımlılığın azalacağı anlamına geliyor. Sadece bu kadar da değil. Üretilen prototiplerin yaygınlaştırılmasıyla, kendi kendine yetmenin yanı sıra, ihracat performansının yükselmesi de sağlanacak. Bu da ekonomik büyümeye olumlu yansıyacaktır” dedi.

Aktay, Ankara Ticaret Odası’nın Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği projenin diğer illerde yaygınlaştırılmasını beklediklerini de ifade etti.

-“ÖĞRENCİLERİNİN SANAYİ İLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNÜ AÇILMALI”-

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız da yaptığı konuşmada üniversitelerdeki bilgi ve birikimlerin endüstriye, endüstride gelişen teknolojinin de üniversiteye aktarılması gerektiğini kaydetti. Yıldız, “Üniversitenin eğitim programları sanayinin gelişim ihtiyaçlarına yönelik yönlendirilmeli, üniversite öğrencilerinin sanayi ile işbirliğinin önü açılmalı, eğitimden aldığı bilgiyi işletmeye, işletmeden aldığı bilgiyi eğitimle sentezlemelidir. Özellikle mühendislik ve fen bilimleri eğitimlerinde üniversite-sanayi işbirliği çok büyük önem arz etmektedir. Proje kapsamında yapılan çalışmalar sadece bir merkez oluşturmakla sınırlı kalmayıp günümüz teknolojisine paralel eğitimler vererek hedeflerine ulaşmıştır. Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığımız bünyesinde yer alan metal ve metalürji ihtisasına sahip öğretmenlerimize ileri teknolojiye hizmet eden altyapılar ile eğitimler verilmiştir” dedi.

-“AMAÇ MEVCUT VE GELECEKTEKİ İŞLER İÇİN BECERİ SAĞLAYABİLMEK”-

AB Delegasyonu Büyükelçi Müsteşarı Laurent Guirkinger de teknolojik gelişmelerin küresel ve sosyal zorluklar karşısında değişime uğradığını belirterek, bu duruma uyum sağlamak için insanların da çeşitli becerilerle donatılmak durumunda olduğunu söyledi. Guirkinger, “Çok fazla insan istihdam edilemiyor çünkü doğru becerilere sahip değil veya kendi becerileri ile örtüşmeyen işler yapıyor. Bu proje de yakın zamanda geliştirilen Avrupa Birliği inisiyatiflerinden biri. Amacı mevcut ve gelecekteki işler için beceri sağlayabilmek. Paydaşlar ağı içerisinde yüksek kaliteli mesleki becerileri genç insanlara ve yetişkinlere sunmayı amaçlıyor. İçerisinde tekstil, otomotiv, inşaat, enerji, turizm gibi sektörlerin yer aldığı 18 sektörde genelde ticaret, sanayi odaları ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle kurulması planlanıyor” dedi.

-“TOPLUM İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA ÖĞRENME İMKÂNI BULUYOR”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Genel Müdür Yardımcısı Ersoy Günay da eğitim, istihdam ve sosyal politika alanlarında ihtiyaç ve beklentilere uygun proje ve çalışmaları desteklemeye devam ettiklerini belirterek, “Bu çalışmalarla toplumun tüm kesimlerinin kendi ihtiyaçları doğrultusunda öğrenme imkanı bulduğu, sosyal ve ekonomik kalkınmayı destekleyen, istihdama hazırlayan esnek, şeffaf, yenilikçi ve ileri teknolojiler konusunda kaliteli eğitim sağlayan bir sektörel yetkinlik geliştirme merkezi kurarak metal ve metalurji sektöründeki iş gücünün becerilerini ve yetkinliklerini geliştirmek olarak özetleyebileceğimiz nihai amaca ulaşılması hedeflenmiştir” diye konuştu.

-MESLEKİ EĞİTİM SÜRECİNE KATKI SAĞLIYOR-

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz de “Nitelikli iş gücüne çok yoğun ihtiyaç var. Diyorlar ki bize çok yoğun bir şekilde teknisyen yetiştirin. Kiminle yetiştireceğiz? Öğretmenlerimizle yetiştireceğiz. O yüzden bu tür programların mesleki eğitim sürecine çok ciddi katkı sağladığını düşünüyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Uğur Gökmen tarafından “Sektörel Mükemmeliyet Merkezlerinin Kurulması Yoluyla, Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Artırılması Hibe Programı” kapsamında gerçekleştirilen proje hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.

Toplantıya, ATO Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter V. Emine Doğrukök, Ostim Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Süleyman Ekinci, ATO Meclis ve Komite Üyeleri ile proje paydaşlarının temsilcileri de katıldı.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.