Atlantik Okyanusu akıntılarının kritik sistemi 2030’lu yılların başlarında çökebilir

Stockholm, 4 Ağustos (Hibya) – Bilim insanları yeni bir çalışmada, dünya genelinde hava durumunu etkileyen hayati bir Atlantik Okyanusu akıntı sisteminin 2030’ların sonlarına doğru çökebileceğini öne sürdüler.

Atlantik Okyanusu akıntılarının kritik sistemi 2030’lu yılların başlarında çökebilir
Yayınlama: 04.08.2024
0
A+
A-

Son yıllarda yapılan birçok çalışma, Atlantik Meridyonal Devrilen Sirkülasyon ya da AMOC olarak adlandırılan bu önemli sistemin, insan kaynaklı iklim değişikliğinin neden olduğu daha yüksek okyanus sıcaklıkları ve bozulan tuzluluk nedeniyle zayıflayarak çökme yolunda olabileceğini öne sürmüştü.

Ancak hakem değerlendirmesinden geçen ve henüz bir dergide yayınlanmamış olan yeni araştırma, ne zaman çökebileceğini tahmin etmek için son teknoloji bir model kullanıyor ve 2037 ile 2064 yılları arasında bir kapanma olabileceğini öne sürüyor.
 
CNN'e konuşan Hollanda'daki Utrecht Üniversitesi'nde deniz ve atmosfer araştırmacısı ve çalışmanın ortak yazarı René van Westen “İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin tüm olumsuz yan etkileri, daha fazla sıcak hava dalgası, daha fazla kuraklık, daha fazla sel gibi, devam etmeye devam edecek. Bunun üzerine bir de AMOC çöküşü eklenirse… iklim daha da çarpık hale gelecektir.” dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.