Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

 Fed Başkanı Jerome Powell’ın para politikası duruşunu pekiştirdiği, faiz indirimlerinin bu yıl bir noktada başlayabileceğini ancak henüz hazır olunmadığını belirttiği Kongre konuşmasının ardından Asya piyasalarında aşağı yönlü bir seyir hakim.

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum
Yayınlama: 07.03.2024
2
A+
A-

Bugün ne bekliyoruz? Fed Başkanı Jerome Powell’ın para politikası duruşunu pekiştirdiği, faiz indirimlerinin bu yıl bir noktada başlayabileceğini ancak henüz hazır olunmadığını belirttiği Kongre konuşmasının ardından Asya piyasalarında aşağı yönlü bir seyir hakim. Bu sabah rekor tazeleyen Japonya endeksleri seansın devamında kazançlarını geri vererek yön değiştirdi. Nikkei225 Endeksi %1,06, Topix Endeksi %0,34 ekside seyretmekte. Çin’de beklenti üstü gelen dış ticaret verilerinin ardından Şanghay Bileşik Endeksi %0,25, Shenzhen Bileşik Endeksi %0,93 düştü. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde (USD bazında) ihracat yılın ilk iki ayında yıllık %7,1, ithalat %1,9 arttı. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,92 düştü. Güney Kore Kospi Endeksi %0,17 yükselirken küçük şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi %1,09 geriledi. ABD’de iki günlük kaybın ardından dün yükseliş kaydedilirken endeks vadelileri güne satıcılı bir başlangıcı işaret etmektedir.

AMB para politikası toplantısı

Bugün küresel piyasaların gündeminde Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası toplantısı olacak. Faizlerde değişikliğe gidilmesi beklenmiyor. Ancak, faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağına ilişkin olası sinyaller piyasalar için kritik önemde olacaktır. AMB yetkililerinden yılbaşından beri faiz patikasına dair karışık sinyaller gelmekte; dolayısıyla Başkan Christine Lagarde’ın sözlü yönlendirmesi piyasalar üzerinde etkili olabilir. Avrupa’da enflasyon -bölgesel ayrışma olmakla birlikte- hızlı azalmaktadır. Öncü verilere göre TÜFE şubatta aylık %0,4 gerilerken yıllık bazda %2,6 artmştı. AMB’nin politika faizi; ana refinansman faizi %4,50, marjinal borç verme faizi %4,75 ve mevduat faizi %4,00 seviyelerinde bulunuyor. Swap faizleri mevcut durumda piyasanın bu yıl için üç veya dört kez faiz indirimi beklediğini ima ediyor. Toplantıdan güvercin bir mesaj çıkması durumunda ise faiz indirimi beklentilerinde düşüş, EUR/USD paritesinde aşağı yönlü bir hareket olabilir.

ABD iş gücü piyasası verileri

Bu hafta ABD iş gücü piyasasına ilişkin yoğun bir veri akışı mevcut. Yarın açıklanacak resmi istihdam raporu öncesinde dünkü ADP istihdam raporunun ardından bugün haftalık bazda yayımlanan işsizlik haklarından yararlanma başvuruları takip edilebilir. İşsizlik başvurularının 1 Mart ile biten haftada 215 binden 212 bine gerilemesi bekleniyor. Süregelen işsizlik başvuruları bir önceki hafta 1,86 milyondan 1,91 milyona yükselmişti.

Yurt içinde Hazine nakit dengesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) bugün şubat ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıklayacak. Ocakta, faiz dışı denge 99,59mlr TL, nakit dengesi 206,84mlr TL açık vermişti. Ayrıca, yurt içinde TCMB’nin haftalık bazda yayımladığı menkul kıymet istatistikleri ile para ve banka istatistikleri ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verileri takip edilecek.

Piyasalarda dün ne oldu? Hafta ortasında Avrupa ve ABD hisse endeksleri pozitif bir görünüm sergiledi. Avrupa’da DAX Endeksi %0,06, FTSE 100 Endeksi %0,43 ve CAC 40 Endeksi %0,28 arttı. ABD’de Dow Jones Endeksi %0,20, S&P 500 Endeksi %0,51 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,58 arttı. Dolar Endeksi (DXY) 103,4 puanda ve EUR/USD paritesi 1,09 seviyesinde işlem gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 2,9bp azalışla %4,11’e geriledi. Ons altın 2.148USD’den alıcı buldu. Emtia grubundan Brent petrol varil başına 82,6USD oldu.

Powell’ın Kongre konuşması

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki konuşmasında faizleri ‘bu yılın bir noktasında’ düşürmeye başlamanın muhtemelen uygun olacağı, ancak henüz buna hazır olmadıkları mesajlarına yer verdi. Powell konuşmasında ‘Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2’ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar hedef aralığını azaltmanın uygun olacağını düşünmüyor.’ ifadelerini kullandı.

Fed’in “Bej Kitap” raporu

Fed, ABD ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı ‘Bej Kitap’ raporunun şubat sayısını yayımladı. Raporda, ekonomik aktivitenin ocak ayının başından bu yana dengeli şekilde ‘hafif arttığı’ belirtildi. Özellikle perakende ürünlere yönelik tüketici harcamalarının son haftalarda azaldığı kaydedilen raporda, bazı analizlerde tüketicilerin fiyat duyarlılığının arttığına değinildiği ve hanehalkının harcamalarının isteğe bağlı mallardan uzaklaşmaya devam ettiğinin belirtildiği aktarıldı.

ABD’de ADP istihdam raporu

Dün, ABD’de ADP özel sektör istihdamına ilişkin veriler yayımlandı. Özel sektör istihdamı şubatta 140 bin arttı. Piyasa beklentisi artışın 150 bin olması yönündeydi. Ülkedeki JOLTS açık iş sayısı ocakta 8,86 milyona gerileyerek beklentilerin altında gerçekleşti.

BIST 100 Endeksi dün 8.736-8.908 puan aralığında işlem gördü. Endeks kapanışa doğru etkili olan satışlarla günü %1,31 düşüşle 8.744 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 108,69mlr TL olarak gerçekleşti. Kur tarafında ve gram altında yatay fiyatlamalar hâkim oldu. Yurt içinde ekonomik veri akışı sakin seyretti.

 Kaynak Piramit Menkul Kıymetler


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.