Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı başladı

DEREN KOCAMANOĞLU-11.12.2023-HİBYA- Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında gerçekleştiriyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı başladı
Yayınlama: 11.12.2023
1
A+
A-

Bakan Işıkhan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Toplantı ve komisyon görüşmeleri neticesinde tespit edilecek asgari ücretin çalışma hayatımızda yer alan tüm paydaşlarımıza ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Komisyon toplantılarımızın bugüne inşa ettiğimiz sosyal diyaloğun temelleri olan işbirliği, açık iletişim ve adil bir değerlendirme anlayışıyla ortak akıl ve uzlaşıyla gerçekleşeceğine inanıyorum. Asgari ücret, çalışma hayatında çalışanlarımıza yönelik ücret politikalarının en alt sınırı tespit eden en önemli sosyal politika aracıdır.

Asgari ücret düzeyi, esasında tüm gelirleri dolaylı olarak etkilemesi sebebiyle sadece asgari ücrete tabi olarak çalışanları değil aynı zamanda tüm sektörleri, tüm çalışanları ve tüm işverenleri ilgilendiren önemli bir konudur.

Bugün açıklanan TÜİK verilerine göre 2023 yılı ekim ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranımız son 11 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8,5 olarak gerçekleştirilmiştir. Daha çok yatırım yaparak, daha çok üreterek, daha çok ihraç ederek, daha çok büyüyerek istihdamımızı artırmaya devam edeceğiz.

Ekonomideki bu genel toparlanma ve yeniden büyüme sürecinin etkisiyle önümüzdeki yıl çok daha sevindirici bir istihdam artışı bekliyoruz. İnşallah bu yüzyılda her alanda güçlü bir Türkiye’den söz edeceğiz.

2024 yılı asgari ücret miktarını sosyal diyalog ve istişare yoluyla ekonomimizi büyütecek, çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyecek, istihdamı koruyacak ve artıracak en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız.

Bugüne kadar işçi, işveren ve kamu arasında oluşturduğumuz üçlü diyalog mekanizması etkin bir şekilde işlemiş ve işlemeye de devam edecektir.

2023 yılında asgari ücret ocak ayında yüzde 55, temmuz ayında yüzde 34 oranında artırılmıştı. Yıl sonu TÜFE beklentisinin yüzde 65 olduğu dikkate alındığında 2023 yılında asgari ücrete enflasyonun oldukça üzerinde bir artış gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede bir yılda toplamda yüzde 107’lik bir zam oranıyla hamd olsun işçimizi, emekçimizi enflasyona ezdirmeme iradesini gösterdik.

2024 yılı için belirlenecek asgari ücretin çalışanlarımızı enflasyonun tahribatına karşı korumasına ve istihdam hedeflerimizi desteklemesine dikkat edeceğiz. Bugüne kadar nasıl hem çalışanlarımızı hem de işverenlerimizin yanında olduysak bugün de yine aynı hassasiyetle hareket edeceğiz.”

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol’un konuşmasından bazı satır başları şöyle:

 “Umut ediyoruz ki bu toplantıların sonucunda tüm taraflar için fayda yaratacak bir kararla yine süreci tamamlarız.

Bütün işletmelerin karşılaştığı risklerin bilhassa ürettikleri faydalarla beraber değerlendirilmesini önemsiyoruz.

Bu süreci de en hızlı biçimde ve tüm tarafların beklentilerini karşılayacak şekilde dengeli bir rakam ve mutabakatla tamamlamak arzusundayız.”

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Komisyon olarak yapacağımız çalışmaların asgari ücretle geçinmek durumunda olan milyonlarca işçiye ve ailesine, işverenlere, ülkemize hayırlı sonuçlar getirmesini temenni ediyorum.

Asgari ücretin tespitinde öncelikle çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Asgari ücret, bir pazarlık ücreti değildir. İşçinin gıda, konut, giyim, sağlık, kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılayamaya yetecek ücrettir.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.