Altıntaş: “Partili başkanlık rejimi, Meclis’in bütçe üzerindeki etkisini de kısıtladı”

Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada iktidarın bütçe yapma sürecini eleştirerek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Altıntaş: “Partili başkanlık rejimi, Meclis’in bütçe üzerindeki etkisini de kısıtladı”
Yayınlama: 24.11.2023
5
A+
A-

Demokrat Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada Meclis'in bütçe görüşmeleri üzerindeki etkisinin kısıtlandığını belirterek, “İktidar neredeyse bütçe görüşmelerini de torba kanun mantığıyla gerçekleştirecek” ifadelerini kullandı.

“Bütçenin Komisyona gelişi ve Meclis'ten geçişi esnasındaki aşağı yukarı elli günlük süre emsalleriyle mukayese edildiğinde, bu, detaylı rakamları konuşmaya ve incelemeye yeterli değildir” şeklinde konuşan Altıntaş, bu sürenin mutlak surette uzatılması ve bütçe hazırlıklarının daha dikkatli ve detaylı yapılması gerektiğini vurguladı. İzmir Milletvekili Altıntaş ayrıca milletvekillerinin, harcamaların nereye ve hangi ihtiyaca yönelik yapıldığını, dengeli kalkınmayı sağlayıp sağlamadığını, dağıtımların adaletli olup olmadığını veya siyasi tercihlerin konulup konulmadığını, bütçe üzerinde de inceleme ve araştırma imkanını bulamadığını belirtti.

Altıntaş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi üzerindeki görüşmelerde şu ifadeleri kullandı:

“Bir milletvekili yemin ederken Türk milleti adına yemin etmektedir. Dolayısıyla buradan aldığı yetkiyle milletvekilleri yasama yetkisini Türk Milleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına kullanmaktadır. Yasama yetkisinin en önemlilerinden biri, vergi koyma ve bunu harcama işidir; bunun adına da “bütçe” diyoruz. Böylesine önemli bir yetkinin kullanılmasında milletvekillerinin yasama yetkilerini kullanmaları, benim kanaatime göre, kısıtlanmış durumdadır. Bütçenin millet adına yapılması, kullanılması ve tartışılması esnasında meydana gelen tartışmalar ve bunun kullanılışı partili başkanlık rejiminin icra edilmeye başladığı günden bu yana daha da kısıtlanmış ve daralmış durumdadır. Komisyon üyesi olmayan milletvekillerinin önüne bütçe 6 rakamdan geliyor, personel SGK ödemeleri, mal ve hizmet alımları, cari transferler, sermaye giderleri, sermaye transferleri. Detay nedir? Detayları icra edenler ve yazanlar bilir, sizin bilme hakkınız ileriye kalmıştır.”

“Çankırı, içinden tren hattı geçip tren geçmeyen tek ildir”

Türkiye'de son dönemde en büyük parayı harcayan ve en büyük ihaleleri yapan kurumlardan birisinin Ulaştırma ve altyapı Bakanlığı olduğunu belirten Altıntaş, “Bu yaptığınız ihalelerin üzerinde meydana gelen tartışmalar millet vicdanında doğru makes bulmamaktadır. Her ne kadar bugün Varlık Fonuna devredilmiş olsa bile TELEKOM'un özelleştirilmesi ve sonra da Türk bankalarından aldıkları paralarla borcunu harcını milletin üstüne yıkıp giden TELEKOM hadisesi bile millet vicdanında kapanmamış, üstü örtülmemiş, mutlak surette günün birinde hesabı sorulacak bir rakam olarak açıkça ortada durmaktadır. Ben bir konunun altını çizmek istiyorum: Çankırı'nın Büyük Millet Meclisinde muhalefet milletvekili yok, bütün milletvekilleri iktidara ait ancak içinden tren hattı geçip tren geçmeyen tek il Çankırı'dır. Bu işin de mutlak surette göz önüne alınmasını rica ediyorum.” diye konuştu.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.