AB Konseyi net-sıfır Sanayi Yasasına son onayı verdi

İstanbul, 28 Mayıs (Hibya) – Avrupa Konseyi, Avrupa’nın net-sıfır teknoloji üretim ekosisteminin güçlendirilmesine yönelik tedbirler çerçevesini oluşturan ve daha çok “net-sıfır Sanayi Yasası” olarak bilinen bir tüzüğü kabul etti.

AB Konseyi net-sıfır Sanayi Yasasına son onayı verdi
Yayınlama: 28.05.2024
2
A+
A-

Salı günü kabul edilen ve net-sıfır teknolojilerin sanayide kullanımının arttırılmasında önemli bir itici güç olan yönetmelik, AB'nin iklim hedeflerine ulaşılması ve Avrupa'nın endüstriyel yeşil teknolojilerdeki lider konumunun pekiştirilmesi yönünde atılmış önemli bir adım sayılıyor.

Yeni sanayi politikasının temel taşlarından biri olarak kabul edilen bu yasal düzenleme, Avrupa'nın yeşil teknolojiler alanında küresel yarışa öncülük etmesine yardımcı olacak ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkımızın aynı zamanda bağımlılıklarımızı azaltmasını, stratejik özerkliğimizi güçlendirmesini ve Avrupa'da büyüme ve istihdam yaratmamıza yardımcı olmasını sağlayacak.

Net sıfır endüstri yasası, yeşil teknolojilere yatırım için uygun koşullar yaratacak:

– Stratejik projeler için izin verme sürecinin basitleştirilmesi
– Stratejik teknoloji ürünleri için pazara erişimin kolaylaştırılması (özellikle kamu ihalelerinde veya yenilenebilir enerjilerin açık artırmaya çıkarılmasında)
– Avrupa işgücünün bu sektörlerdeki becerilerinin geliştirilmesi (örneğin net sıfır endüstri akademileri ve yüksek yoğunluklu endüstriyel alanlar veya 'vadiler' ile)
– AB'nin bu alandaki eylemlerini koordine edecek bir platform oluşturulması

İnovasyonu teşvik etmek için, yasal düzenleme, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi, test edilmesi ve doğrulanması için uygun düzenleyici çerçeveler (“düzenleyici kum havuzları” olarak bilinir) oluşturulmasını öneriyor.

Net-sıfır endüstri yasasının hedeflerine yönelik ilerlemeyi iki gösterge ölçütü ölçecektir. İlk olarak, güneş fotovoltaik panelleri, rüzgar türbinleri, bataryalar ve ısı pompaları gibi net-sıfır teknolojilerin üretim kapasitesinin AB'nin dağıtım ihtiyacının yüzde 40'ına ulaşması. İkinci olarak, 2040 yılına kadar dünya üretiminin yüzde 15'ine ulaşmak amacıyla bu teknolojiler için Birlik payının artırılmasına yönelik özel bir hedef.

Buna ek olarak, net-sıfır Sanayi Yasası, Birlik topraklarındaki jeolojik depolama alanlarında 2030 yılına kadar elde edilecek yıllık en az 50 milyon ton CO2 enjeksiyon kapasitesini belirliyor.
 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.