KÜRESEL PİYASALAR-ABD verilerinin etkisiyle Avrupa hisse senetleri beşinci günde de ekside

İstanbul, 6 Eylül (Hibya) – Avrupa genelindeki piyasalarda üst üste dört gün kayıp yaşayan hisse senetleri haftanın son gününde de ekside işlem görüyor.

KÜRESEL PİYASALAR-ABD verilerinin etkisiyle Avrupa hisse senetleri beşinci günde de ekside
Yayınlama: 06.09.2024
1
A+
A-

Pan-Avrupa Stoxx 600 endeksi, çoğu sektörün aşağı yönlü hareket etmesiyle yüzde 0,32 düştü. Geçen haftayı rekor seviyeden kapattıktan sonra Stoxx 600, Ağustos başındaki satışlardan bu yana en kötü performansını sergileyerek yüzde 2,5'ten fazla değer kaybetti.

ABD'de, imalat, işyeri açılışları ve özel sektör bordroları da dahil olmak üzere bir dizi veri beklenenden daha zayıf geldi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 18 Eylül'deki toplantısında 25 baz puan yerine 50 baz puan indirim yapacağı yönündeki piyasa beklentilerini artırdı.

Yatırımcılar Cuma günü, dünyanın en büyük ekonomisindeki yavaşlamanın boyutunu değerlendirirken, yakından izlenen Ağustos ayı istihdam raporu açıklanacak. Ekonomik veriler ABD hisse senetlerinin Eylül ayına sert bir başlangıç yapmasına neden olurken, vadeli işlemler erken saatlerde karışık seyretti.

Avrupa'da Volvo Cars yüzde 4,0 düşüşle Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. İsveçli otomobil üreticisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, orta vadeli marj ve gelir hedeflerinin yanı sıra 2023 yılına kadar tüm elektrikli ve plug-in hibrit araçları satma hedefini küçülteceğini söyledi.

Yatırımcılar ayrıca Avrupa Birliği Havacılık Güvenliği Ajansı'nın çok sayıda havayolu şirketi tarafından kullanılan Airbus A350-1000 uçaklarındaki Rolls-Royce üretimi motorların incelenmesi talimatını verdiğine dair haberleri de takip ediyor. 

Bu karar, Hong Kong'dan Zürih'e giden Cathay Pacific A350 uçağının yakıt sisteminde çıkan yangın nedeniyle iniş yapmak zorunda kalmasının ardından filo çapında bir incelemeyi ve çok sayıda motor parçasının değiştirilmesini tetikledi.

Önümüzdeki hafta İngiltere'de istihdam ve ücret verileri ile ekonomik büyüme rakamları açıklanacak ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bir sonraki para politikası toplantısı yaz tatilinin ardından gerçekleşecek. ECB'nin Temmuz ayındaki duraklamanın ardından faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyor.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.