Piramit Menkul Kıymetler: Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir izleniyor

İstanbul, 22 Ağustos (Hibya)- Piramit Menkul Kıymetler, FOMC tutanaklarının Fed’in eylül toplantısında faiz indirimine gidebileceğini işaret etmesinin ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir izlendiğini bildirdi.

Piramit Menkul Kıymetler: Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir izleniyor
Yayınlama: 22.08.2024
1
A+
A-

Bugün Ne Bekliyoruz?

Piramit Menkul Kıymetler'in değerlendirmesine göre, FOMC tutanaklarının Fed’in eylül toplantısında faiz indirimine gidebileceğini işaret etmesinin ardından bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir izleniyor.

Değerlendirmede verilen bilgiler şu şekilde:

“Japonya’da ağustos öncü PMI verilerinin ardından Nikkei225 Endeksi yüzde 0,56, Topix Endeksi yüzde 0,19 arttı. Dünyanın en büyük dördüncü ekonomisinde imalat PMI ağustosta 48,5 ile beklentinin altında kalırken hizmet PMI 54,0 değerini aldı. Çin’de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0,28 ve Shenzhen Bileşik Endeksi yüzde 0,81 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 0,63 arttı. Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0,10 yükselirken küçük sermayeli şirketlerin listelendiği Kosdaq Bileşik Endeksi yüzde 1,14 düştü. Güney Kore Merkez Bankası bugünkü para politikası toplantısında piyasa beklentisine paralel olarak faiz değişikliğine gitmedi. Politika faizi yüzde 3,50 seviyesinde sabit kaldı. Tayvan Taiex Endeksi yüzde 4,00 artışla öne çıkarken Avustralya S&P/ASX200 Endeksi yüzde 0,21 yükseldi. ABD’de FOMC tutanakları sonrasında pozitif kapanışın ardından endeks vadelileri bugün yatay bir açılışı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları karışık bir açılışa hazırlanıyorlar.

Jackson Hole sempozyumu

“Piyasalar Kansas City Fed’in 22-24 Ağustos boyunca ev sahipliğini yapacağı, bugün başlayacak Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’na ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın yarın yapacağı konuşmaya odaklanacak. ABD'nin Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında düzenlenecek sempozyumda tüm dünyadan merkez bankacıları, ekonomistler, akademisyenler ve piyasa katılımcıları bir araya gelecek.

“ABD’de geçen haftaki enflasyon (TÜFE) ve perakende satışlar verilerinin ardından Fed’in faiz indirimlerine eylülde başlayabileceği yönündeki tahminler artmıştı. Son verilerin ardından Başkan Powell’ın sempozyum konuşmasında, Fed’den gelecek toplantılarda beklenen faiz indirimlerinin temposuna ve büyüklüğüne ilişkin verebileceği sinyaller önem arz etmektedir. Zira son verilerin ekonomide yavaşlama ve sert iniş endişelerini hafifletmesi öncesinde, ay başında risk piyasalarında sert satışlar tetiklenmiş ve ardından Fed’in artık daha sert faiz indirimlerine gidebileceği yönündeki spekülasyon güçlenmişti. Ancak son enflasyon ve tüketim verilerinin ardından iyimserlik yeniden güç kazanarak piyasalarda pozitif fiyatlamalar izlendi. Federal fonlama faizi vadeli kontratlarına göre bu sabah itibarıyla piyasa eylülde yüzde 65 ihtimalle 25bp, yüzde 35 ihtimalle 50bp, bu yıl sonunda ise yüzde 44 ihtimalle toplam 100bp, yüzde 28 ihtimalle 125bp ve yüzde 22 ihtimalle toplam 75bp indirim fiyatlamaktadır.

“Jackson Hole sempozyumu katılımcıları arasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da bulunuyor.

AMB para politikası toplantı tutanakları

“Bugün, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) son para politikası toplantısının tutanakları takip edilecek.

Dünya genelinde PMI verileri (Ağustos-Öncü)

“Bugün, dünya genelinde ağustos ayının öncü PMI verileri açıklanacak. PMI verileri küresel ekonomik büyümenin görünümüne ilişkin ipucu verecek. Sabah takip edilen Japonya verilerinin ardından gün boyunca Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere ve ABD’de (S&P Global) imalat ve hizmet PMI verileri takip edilecek. Temmuz verileri özellikle imalat sektöründe küresel yavaşlamanın sürdüğünü işaret etmişti. İmalat tarafında; PMI verisinin Japonya’da 49,1’den 49,5’e yükselse de beklentinin altında kaldı. Almanya’da 43,2’den 43,4’e yükselmesi, Euro Bölgesi’nde 45,8’den 45,7’ye gerilemesi, İngiltere’de 52,1 ile önceki aya paralel gelmesi ve ABD’de 49,6’dan 49,8’e yükselmesi beklenmektedir. Hizmetler tarafında; Japonya verisi 54,0 değerini alarak büyüme bölgesinde kaldı. PMI verilerinin Almanya’da 52,5’ten 52,3’e, Euro Bölgesi’nde 51,9’dan 51,7’ye gerilemesi, İngiltere’de 52,5’ten 52,7’ye yükselmesi ve ABD’de 55,0’ten 54,0’e gerilemesi beklenmektedir. Özellikle ABD’nin hizmet sektörü büyümesindeki yavaşlamanın beklenenden daha sert olması durumunda “ekonomide sert iniş ve resesyon” endişeleri yeniden canlanabilir, risk piyasalarında volatilite artabilir. Beklentiye paralel gelecek hizmet PMI ise “kademeli yavaşlama ve yumuşak iniş” senaryosunu destekleyerek risk iştahını artırabilir.

Yurt içinde tüketici güven endeksi (Ağustos)

“TÜİK verilerine göre Tüketici Güven Endeksi temmuzda yüzde 3,1 azalışla 75,9 değerini almıştı.

“Piyasalarda Dün Ne Oldu? Hisse senedi piyasalarında dün, Asya hariç alış ağırlıklıklı bir seyir izlendi. Japonya Nikkei225 Endeksi yüzde 0,29 düştü. Çin'de CSI300 Endeksi yüzde 0,33, Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 0,69 oranında düşüş kaydetti. Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0,17 artış gösterdi. Avrupa’da İngiltere FTSE100 Endeksi yüzde 0,12, Almanya DAX Endeksi yüzde 0,50, Fransa CAC40 Endeksi yüzde 0,52, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0,33 yükseldi. ABD borsalarında ise S&P 500 Endeksi yüzde 0,42, Dow Jones Endeksi yüzde 0,14, Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0,57 artış gösterdi.

“Yurt içinde, BIST100 Endeksi yüzde 0,78 düşüşle 9.904 puandan kapandı. BIST 100 Endeksi’nin işlem hacmi 84,38mlr TL olarak gerçekleşti. BIST30 Endeksi yüzde 0,64 düşüşle 10.866 puana, BIST Banka Endeksi yüzde 0,57 azalarak 13.737 puana ve BIST Sınai Endeksi yüzde 0,52 azalışla 13.499 puana geriledi.

FOMC toplantı tutanakları

“ABD’de Fed’in son para politikası toplantısının tutanakları açıklandı. Tutanaklar eylül toplantısında faiz indiriminin ihtimal dahilinde olduğunu işaret etti. Tutanaklarda, toplantı katılımcılarının çoğunluğunun, verilerin beklendiği gibi gelmeye devam etmesi durumunda bir sonraki toplantıda faiz indirimine gidilebileceğini gözlemlediği ifade edildi.

“Söz konusu toplantıda faizlerde değişikliğe gitmeyerek yüzde 5,25-5,00 ile 23 yılın zirvesinde tutan Fed, eylül toplantısında olası bir indirim için kapıyı açık bırakmıştı. Powell, basın toplantısında enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceğini ifade etmişti.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.