Rusya ile Amerika arasında mahkum takası yapılıyor

Moskova, 1 Ağustos (Hibya) – Russia Today’in Fox’a dayandırdığı haberine göre Rusya ile Amerika arasında mahkum takası yapılıyor.

Rusya ile Amerika arasında mahkum takası yapılıyor
Yayınlama: 01.08.2024
0
A+
A-

Habere göre  casusluk suçlamasıyla Rusya'da tutuklu bulunan ABD'li gazeteci Evan Gershkovich, esir takası kapsamında Moskova tarafından serbest bırakıldı.

Fox sunucusu Trace Gallagher, kanalın Pentagon'daki baş ulusal güvenlik muhabiri Jennifer Griffin'e dayanarak, 32 yaşındaki Wall Street Journal muhabiri Gershkovich'in Perşembe günü “ABD'ye geri dönmesinin planlandığını” söyledi. Griffin olası takasa başka kimlerin dahil olabileceği konusunda bilgi vermedi.

Haber, işadamı Viktor Bout ve Amerikalı basketbolcu Brittney Griner'in 2022'deki takasında kullanılan bir uçağın Flightradar24 adlı takip sitesine göre Moskova'dan Kaliningrad'a uçarken görülmesi üzerine geldi.

Bu arada Sloven yayın organı N1, Rusya, ABD, Almanya ve Belarus arasında yakında gerçekleşecek “daha büyük bir mahkum takası” hakkında bir haber yayınladı. Haberde, Slovenya tarafından casuslukla suçlanan Rus çift Artem ve Anna Dulcevs'in de bu takasa dahil olabileceği iddia edildi.

2018'de Moskova'da casusluk suçlamasıyla tutuklanan ve daha sonra bir Rus çalışma hapishanesinde 16 yıla mahkûm edilen eski bir ABD deniz piyadesi olan Paul Whelan'ın avukatı da müvekkilinin nerede olduğunu tespit edemediğini söyledi.

Sovyet göçmenlerinin oğlu olan Gershkovich, büyük ölçüde Rusya ve Doğu Avrupa'ya odaklanan bir kariyer inşa etmişti. Mart 2023'te Rusya'nın merkezindeki Ekaterinburg'da gözaltına alındı ve casuslukla suçlandı. Rus yetkililer, bir Rus savunma şirketi hakkında gizli bilgi toplamaya çalıştığını ve “suçüstü yakalandığını” söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yıl muhafazakar ABD'li gazeteci Tucker Carlson'a verdiği bir röportajda Washington ve Moskova'nın olası bir mahkum takası konusunda temas halinde olduğunu doğrulamış ve diyaloğu “kolay değil” olarak nitelendirmişti. Ancak Kremlin, bu tür hassas konuların “sessizliği sevdiğini” söyleyerek bu tür görüşmelerin ayrıntılarını açıklamaktan sürekli olarak kaçındı.

Gershkovich, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana casusluk suçlamasıyla tutuklanan ilk Amerikalı gazeteci oldu ve Moskova ile Washington arasında Ukrayna ihtilafı da dahil olmak üzere birçok konuda mevcut jeopolitik gerilimleri vurguladı. Son büyük tutuklu takası Aralık 2022'de gerçekleşmiş ve ABD, Moskova'da uyuşturucu suçundan hüküm giyen basketbolcu Brittney Griner karşılığında Rus işadamı Viktor Bout'u serbest bırakmıştı.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.