2024 yılında Çin ekonomisi, nitelikli kalkınmaya odaklanacak

Çin Merkezi Ekonomik Çalışmalar Toplantısı, 11-12 Aralık tarihlerinde başkent Beijing’de düzenlendi. Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, toplantıda önemli bir konuşma yaptı.

2024 yılında Çin ekonomisi, nitelikli kalkınmaya odaklanacak
Yayınlama: 13.12.2023
2
A+
A-

Çin Merkezi Ekonomik Çalışmalar Toplantısı, 11-12 Aralık tarihlerinde başkent Beijing'de düzenlendi. Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, toplantıda önemli bir konuşma yaptı.

Toplantıda, 2023 yılında ekonomik çalışmalar özetlenirken, 2024 yılı için ekonomik çalışmaların öncelikleri belirlendi. 2023 yılında Çin ekonomisinin nitelikli kalkınmasında ilerleme kaydedildiği ve ekonomik büyüme trendinin olumlu karşılandığı kaydedildi. Toplantıda ayrıca, ekonomiyi daha da canlandırmak için Çin'in bazı zorlukların ve güçlüklerin üstesinden gelmesi gerektiği vurgulandı.

Toplantıda, ekonomik büyümenin getirdiği pozitif koşulların olumsuz faktörlerden daha ağır bastığı ve ekonomik toparlanmanın uzun vadede iyiye giden görünümünün değişmediği değerlendirildi. Ayrıca, Çin ekonomisine daha güçlü bir güvenle bakılacağı mesajı verildi.

Gelecek yıl, Çin ekonomisinin nitelikli kalkınmasının güçlendirilmesi amacıyla bilimsel ve teknolojik yenilik ile modern endüstriyel sistemin kurulmasına öncülük edileceği, iç talebin genişletileceği, ana sektörlerdeki reformların derinleştirileceği, nitelikli dışa açılmanın artırılacağı, kilit alanlardaki risklerin önlenmesi ve çözülmesi için adımların atılacağı, tarım ve kırsal alanlara yönelik çalışmaların sürdürüleceği, kırsal ve kentsel entegrasyon ile bölgesel kalkınma arasındaki koordinasyonun güçlendirileceği, ekolojik uygarlık inşası ve yeşil, düşük karbonlu kalkınmanın teşvik edileceği ve halkın geçim kaynaklarının korunup iyileştirileceği kaydedildi.

2024 yılında Çin ekonomisi, nitelikli kalkınmaya odaklanacak

2024 yılında Çin ekonomisinin tüm dünya ülkelerine olan cazibesi üzerine odaklanan toplantıda, Çin’e yatırımların artırılması için çaba harcanacağına vurgu yapıldı. Çin hükümeti kısa süre önce Fransa, Almanya ve Malezya gibi 6 ülkeden vatandaşların Çin’e girişine 15 günlük vize muafiyeti uygulayacağını açıkladı. Bu uygulama, uluslararası toplumdan yoğun destek aldı. Son toplantıda, yabancı personelin Çin’de ticaret yapması, öğrenim görmesi ve seyahat etmesinde karşılaştıkları zorlukların ortadan kaldırılmasının önemi vurgulandı. Toplantıda ayrıca, piyasalaşma, hukuk üstünlüğü ve uluslararasılaşma açısından elverişli bir ticari ortam oluşturulacağı belirtildi. Çin, telekomünikasyon, sağlık gibi hizmet sektörlerine piyasa girişini gevşetecek, “Kuşak ve Yol” kaliteli inşasını ilerletecek ve özellikle inşaat kapsamında önemli ve sembolik projelerle güzergah ülkelerindeki halkların günlük yaşamını ilgilendiren programların hayata geçirilmesini hızlandıracak.

Buna paralel olarak, 2024 yılında Çin, emlak, yerel yönetimlerin borçları ile orta ve küçük finans kuruluşlarının karşılaşacağı riskler gibi olumsuz unsurların ortadan kaldırılmasına öncelik verilecek, yasa dışı finans faaliyetlerine kararlılıkla darbe indirilmeye devam edilecek ve sistematik risklerin oluşmaması için kırmızı çizgiler savunulacak. Tarım alanında güçlü bir devlet hedefine ulaşmak için somut düzenlemeler yapılacak.

2024 yılında Çin ekonomisi, nitelikli kalkınmaya odaklanacak

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ekonomi düşüncesinin önemli bir halkası, reel ekonominin desteklediği modern endüstriyel sistemin inşasını hızlandırmaktır. Xi, çeşitli vesilelerle yaptığı açıklamalarda, “İnsanoğlu şimdi ortak kalkınma sorununu çözmek için küresel iş birliği, dışa açıklık ve paylaşıma her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyor. Hiçbir ülke tek başına inovasyon merkezi olamaz ve inovasyon meyvelerinden tek başına faydalanamaz. ” dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.